Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omtvistat förslag kan ge friskare barn

Publicerat fredag 6 februari 2015 kl 06.00
Mamma: Jag tycker det låter bra
(1:53 min)
Ett barn i pulka. Foto: Anette Karlsen / TT.
Ett barn i pulka. Foto: Anette Karlsen / TT.

Den rödgröna oppositionen vill satsa på hygiensjuksköterskor i förskolan. En modell som minskat sjukfrånvaron bland barnen i Västra Götaland. Men förslaget får tummen ner av alliansen.

Februari eller "vabruari" som den också kallas är en ökänt tuff tid för föräldrar som ofta måste vara hemma med sjuka barn. Småbarnsföräldern Anna Reiter har dock haft en bra start på månaden.

– Vi hade det värre i höstas. Då var barnen sjuka jättemycket. Nu tycker jag att det funkar bra. De är ute mycket och det har kommit snö så det är jättehärligt, säger hon med dottern Nora och sonen Oscar stojandes i varsin pulka bredvid sig. 

Annas barn har hittills fått vara friska men förra året i februari var över 30 000 förskolebarn i länet hemma med sina föräldrar. Och det kostar samhället mycket pengar.

Minskad sjukfrånvaro bland barnen

I Västra Götaland har man minskat sjukfrånvaron hos förskolebarnen med sju procent och sänkt vabkostnaderna med 45 miljoner genom att satsa på särskilda hygiensjuksköterskor som aktivt besökt alla kommunala förskolor i länet för att lära personalen att bli bättre i sina hygienrutiner. Det framgår av en rapport som just Hygiensjuksköterskor i förskolan (HYFS) själva tagit fram för åren 2006-2012. 

– Vi har också fått ned antibiotikaanvändningen och läkarbesöken som en följd av det här, säger Marianne Bengtsson i Göteborg, en av fem hygiensjuksköterskor som är anställda i projektet.

Och Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm, tycker att modellen borde införas även här.

– Ja och det skrev vi också i vårt utlåtande i motionen. Det är klart att om barn på förskolan inte blir sjuka lika ofta så får vi förhoppningvis färre vuxna som är hemma från jobbet, säger smittskyddsläkaren.

(S) hoppas på samsyn

Men Miljöpartiets förslag om hygiensjuksköterskorna röstades ned av den styrande borgerliga alliansen under förra landstingsfullmäktigemötet i januari. Nu vill Socialdemokraterna blåsa nytt liv i debatten.

– Ja, jag tänker ta upp det här i hälso- och sjukvårdsnämden. Jag tror att det blev onödiga partilåsningar i fullmäktige. Det finns så mycket att vinna till så låga kostnader så jag hoppas att man ska kunna få igång en seriös diskussion om detta, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

Barnen ska tvätta händerna och stanna hemma när de är sjuka. Budskapet från hygiensjuksköterskorna i Västra Götaland låter delvis rätt självklart. Ändå så har deras arbete gjort en tydlig skillnad. Anna Reiter tycker att det låter som ett bra förslag att införa systemet även här.

– Barn som är sjuka kostar pengar för alla och är inte roligt så kan man undvika det så är det ju bara bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".