Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtegod meny för Alla hjärtans dag

Publicerat fredag 13 februari 2015 kl 08.00
Lax och Krabbollar med nudlar Foto:Anette Rosvall
1 av 2
Lax och Krabbollar med nudlar Foto:Anette Rosvall
Pot du Crème au chocolate Foto:Anette Rosvall
2 av 2
Pot du Crème au chocolate Foto:Anette Rosvall

Alla Hjärtansdag är här och Anette Rosvall har satt samman en romantisk meny som passar de flesta.

Kärleksfulla röda rårakor med salt sardellcreme

Rårakor

  • 3 råa och rivna potatisar
  • 2 råriven rödbeta
  • salt
  • peppar
  • smör

Sardellcreme

  • 1 -2 sardeller (beror på smak och tycke)
  • 1 dl smetana
  • fint hackad gräslök
  • svartpeppar direkt från kvarnen

Gör så här:

Börja med sardincremen, så att den får stå till sig lite granna. Det är lätt som en plätt, ner med allt i en skål, mosa till sardinerna med en gaffel och blanda, smaka av med salt och peppar från kvarnen. Så, då gör vi rårakor! Blanda alla ingredienser i en skön bunke. Låt smöret smälta och bli lite lagom brynt i din stekpanna, lägg i två CD-stora plattor i pannan. Stek dem tills de får fin färg av smöret. Inte på för hård värme, då blir de brända och ledsna, nej lagom är bäst. Låt dem stekas tills de är som en perfekt karl. Fräsigt frasig på utsidan och mjuk på insidan!  Servera med en klick sardincreme och dekorera med gräslök och svartpeppar.

Sesamstekta lax- och krabbollar med stingiga nudlar

Lax- och krabbollar

  • 800 g  laxfilé
  • 1 burk krabbkött (ca 150 gr)
  • 1 hel röd chilifrukt
  • 1 ägg
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1  schalottenlökar
  • 1 dl turkisk youghurt
  • 1 skvätt fisksås
  • (ev en liten skvätt vatten)
  • svartpeppar och salt
  • sesamfrön
  • olja
  • 1 l vatten (till kokningen)
  • en skvätt flytande hummerfond

Dressing

  • 2 st finhackade vitlöksklyftor
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 msk olja
  • 2 msk heintz chilisås
  • 1 msk tabasco
  • 4 msk sweetchilisås
  • 2 msk fisksås
  • 2 tsk soya

Nudlar

  • 600 g kokta och avkylda glasnudlar
  • 2 tomater i tunna skivor
  • 1 st scharlottenlök i tunna, tunna skivor
  • 1/2 skalad gurka i små, små kuber (blir krunchigt o gott)
  • några kvistar koriander

Gör så här:

Koka först nudlarna och kyl ner dem i kallt vatten. Ställ dem åt sidan.

Mixa alla bollsingredienser till en slät, rosa smet. Koka upp 1 liter vatten, ner med en stor nypa salt och en skvätt hummerfond. Smeten gör du små bollar av. Klicka ner laxbollarna i hummerfondsvattnet och koka dem i några minuter tills de är färdiga och flyter upp. Ta upp dem ur vattnet, lägg dem på en kökshanduk och låt dem rinna av en smula rulla dem sedan på ett fat med sesamfrön. Rulla så att bollarna är täckta av sesamfrön och lägg dem sedan i en het stekpanna med olja och en klick smör i. Låt dem få färg runtom och ställ dem sedan åt sidan medan du gör dressing och nudelsalladen.

Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ställ den åt sidan medan du skär nudelgrönsakerna i så tunna strimlor som du bara kan. Blanda sedan nudlar, dressing och grönsaker ordentligt och sedan lägger du på de små bollarna överst, dekorera eventuellt med ätbara blommor, eller lite extra Sweet and soursauce om du inte har några blommor. Du vet väl att du kan äta alla orkidéer? Snyggt och lite asiatiskt!

Pot du Crème au chocolate (eller Chokladpudding)

Puddingen

  • 5 stycken äggulor
  • 4.5 dl grädde (inget lätt-tjafs här inte)
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk vanilj
  • 0,5 dl kakao

Ganache

  • 1 dl grädde
  • 100 g choklad
  • 2 msk mörk sirap (helst cane- eller muscovadosirap)
  • 1 dl muscovadosocker
  • En klick Nutella
  • cirka 2 msk smör

Gör så här:

Vispa ihop alla ingredienser till puddingen, det skall bli en fluffig smet. Häll sedan smeten i en välsmord ugnsform, som rymmer ungefär 1 liter. Ställ sedan formen i en större ugnsform. Häll på kokande vatten i den stora formen, så att det kommer upp till ungefär hälften av den mindre formen.

Låt hela baletten gå i 150-180 graders ugn i ca 1 timme. När den är klar så skall puddingen vara dallrig som en brylépudding ungefär. Ta ut puddingen och låt den svalna innan du ställer in den i kylskåpet i minst 6 timmar men helst över natten.

Nu till Ganachen häll alla ingredienser - utom smöret - i en kastrull och rör tills du allt har smält och tjocknat, det skall småbubbla lite som lava om röran. Ta då av kastrullen från värmen och rör ned 2 msk smör, rör tills det smälter. Låt chokladganachen svalna, och häll den sedan över den helt kalla puddingen.

Låt sedan puddingen stå och vänta i minst en timme i rumstemperatur, pudra gärna kakao över puddingen, det blir snyggt. Sedan serverar du den med vaniljglass, vispad grädde eller crème fraichekräm, dvs 1 dl vispad grädde blandad med 1 dl crème fraiche, lite vanilj och en nypa socker.

Lite gott i glaset

Till förrätten:
Passar det utomförträffligt med ett mousserande vin varför inte prova en Cremant. Antingen Dopff Brut Cuvee Julien nummer på Systembolaget 7410 för 110 (finns även på halvflaska) eller Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nummer på Systembolaget 7725 för 131 kronor.
Riktigt bra och lite billigare mousserande vin. 

Till varmrätten:
Här är hettan i rätten styrande i mitt vinval och jag går direkt på ett klassiskt val med Riesling Spätlese. Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese. Systembolags nummer 5042, Pris 101:-
Ett halvtorrt vin med inslag av vinterpäron, druvighet, citrustoner samt avslut med toner av honung och aprikos.

Till efterrätten:
Man dricker med fördel en smarrig Madeira till denna krämiga chokladpudding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".