Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Drakens goda blå musselsoppa

Publicerat torsdag 12 februari 2015 kl 12.00
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Gösta Rik ger oss veckans Köp Hem Fem-recept - Drakens musselsoppa.

Mumsiga drakens goda blåmusselsoppa (5 port).

Köp hem:

  1. Blåmusslor 2 kg
  2. Ett gott surdegsbröd (eller annat bröd du gillar)
  3. Matlagningsvin vitt 2 dl
  4. EKO grädde 40% 5 dl
  5. Parmesan 100g (vi river själva)

Ha också hemma:

- Chili eller samabal olek (sambal är en het chilisås)

- Olivolja

- 1 st gul lök

- Torkad eller färsk timjan 1 tsk

- Vitlök 3 klyftor

Gör så här:

  1. Börja med att rensa alla musslor. Släng alla med trasiga skal. Hittar du en mussla som är öppen så knacka lite på skalet, sluter sig musslan då så är den levande och går att äta. Skulle den inte sluta sig så slänger vi den också. När du gjort klart musslorna så lägg dem i en skål, hacka den gula löken fint och lägg i en ny skål. Riv 3 st vitlöksklyftor och lägg dem i en liten skål. Nu har du gjort något som vi i köket kallar för "mise an place" (franska och betyder, allt på sin plats).
  2. Ta en kastrull med lite olja i och låt den bli riktigt varm så att den ryker. Häll i alla musslor och slå på 2 dl matlagningsvin och löken samt 1 tsk timjan och 1 tsk av den rivna vitlöken. Låt musslorna gå i ca 5 min eller tills att de öppnar sig. När det är klart så sila musslorna från vätskan och det kommer bli grunden för soppan. Tillsätt grädden i  musselfond och låt detta koka ihop och reducera ( minska vätskemängden) till en lagom konsostens på soppa. Glöm inte salta och peppra! Plocka ur musslorna från skalet för att på slutet ha i dom i soppan, strax innan servering.
  3. Nu gör vi vårat goda bröd. Vi skär rejäla skivor som vi har på den rivna vitlöken samt lite hackad chili och sen täcker med riven parmesan. Vi låter dessa gå in i ugnen på ca 200 grader i 8 min eller tills dom har fått fin färg.
  4. Dags för servering. Ha nu i musslorna (utan skal) i soppan smaka av en sista gång mer salt och peppar om det behövs. Sen serverar vi detta och njuter av brödet i denna kalla februari månad.

Smaklig måltid!

/Gösta Rik, Kökschef Fornuddens skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".