Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Fänkål och morotssoppa med apelsin

Publicerat torsdag 19 februari 2015 kl 12.02

Dagens Köp Hem Fem. Johanna Westman bjuder på mustig soppa

Fänkål och morotssoppa med apelsin. 4 portioner

2 - 3 kokta och skalade potatisar

1 - 2 fänkålshuvuden

3 - 4 morötter

2 matskedar smör

1 vitlöksklyfta

1 ½ l vatten

1 tesked salt

skal från 1 apelsin och 1 dl apelsinsaft (ca 2 stycken)

½ - 1 dl grädde

Gör så här:

1. Ansa fänkålen och skala morötterna. Skär grönsakerna i mindre bitar.

2. Smält smöret och fräs fänkål, morot och vitlök i några minuter. Täck med vatten. Salta, peppra och lägg i fänkålsfrön. Låt sjuda tills grönsakerna är mjuka, cirka 20 minuter.

3. Mixa grönsakerna med stavmixer eller i en hushållsmixer.

4. Tillsätt saft och juice från apelsin och pressa ner den kokta potatisen i soppan. Värm tills soppan sjuder och smaka av med grädde.

5. Servera med fänkålsvippor och apelsinfiléer eller t. ex rostade nötter, krutonger eller räkor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".