Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Låt stockholmarna betala utbildning för förskollärare"

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 04.55
Lotta Edholm: Ett sätt att få fler förskollärare till vår stad
(1:54 min)
Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio
1 av 2
Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio
Lotta Edholm, Liberalerna i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
2 av 2
Lotta Edholm, Liberalerna i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Det är stor brist på förskollärare i länet och platserna på universitet och högskola här räcker inte till för att täcka behovet. Därför föreslår Liberalerna i Stockholm en utredning om staden kan betala för fler utbildningsplatser.

Lotta Edholm är liberalt oppositionsborgarråd:

– Vi är ju i ett väldigt knivigt läge nu i och med att regeringen har beslutat sig för att skära ned på antalet platser vid Stockholms universitet, Södertörn och Uppsala universitet.

– Det här är ett sätt att få fler förskollärare till vår stad, för det behövs verkligen, säger hon.

Hur skulle det i så fall gå till?

– Det finns ju uppdragsutbildningar. Det går till på det sättet att man ordnar en utbildning precis som den skulle ha varit i normalfallet och sedan tar man betalt av den som beställer utbildningen. Och jag menar att, till viss del så skulle Stockholm i varje fall, kunna göra detta för att åtminstone stävja den här bristen något på förskollärare som vi har, säger Lotta Edholm.

Bara 28 procent av förskolepersonalen i Stockholms län har en förskollärarexamen från högskolan, alltså inte ens var tredje anställd. Det kan jämföras med att nästan hälften, 43 procent, har det om man ser till hela landet.

På Södertörns högskola vidareutbildar sig barnskötaren Kelly Mills till förskollärare. Hon tycker att minskningen av utbildningsplatser är helt oförståelig.

– Jag tycker det är väldigt märkligt för jag menar att är det någonting vi behöver i förskolan så är det mer kompetens.

Men det är inte bara Liberalerna i Stadshuset som är kritiska till den röd-gröna regeringens beslut om färre utbildningsplatser. Även Socialdemokraterna i Stockholm har riktat kritik mot de egna partikollegorna på riksplanet.

Olle Burell, socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm är positiv till utredningen som Liberalerna föreslår, men vill ge försöken att få staten att ta ansvaret en chans till.

– Vårt finansborgarråd Karin Wanngård och även jag påverkar regeringen så mycket vi bara kan för att de i nästa budget ska ge oss det vi behöver här i Stockholm.

Men än finns inga signaler om att de kommer lyckas.

– Det är inga sådana besked vi har fått hittills, utan vi fortsätter att ligga på, säger Olle Burell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".