Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskollärare tar tillvara olika kulturella bakgrunder

Publicerat onsdag 25 november 2015 kl 13.12
"Alla får samma möjligheter"
(1:45 min)
Studenterna Niklas Törnblom och Kelly Mills. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
Studenterna Niklas Törnblom och Kelly Mills. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Andelen barn med utländsk bakgrund på länets förskolor kommer öka under de närmsta åren. En av de mest sökta utbildningarna på Södertörns högskola i Flemingsberg är förskollärarutbildningen med interkulturell profil.

Vi besöker en lektion och kommer rakt in i en dansuppvisning av en grupp studenter. Det är faktiskt en del i matematikkursen där studenterna lär sig att jobba med olika uttrycksformer, för att alla barn ska inkluderas och kunna uttrycka sig.

Alla studenterna här som nu går sin femte termin har erfarenhet från arbete i förskolan. En av dem är Kelly Mills som arbetat som barnskötare i flera år:

– Jag tycker det är intressant att ta till vara på mångfald, att försöka skapa en bredd.

Behövs de här olika uttrycksformerna och olika sätten att kommunicera från vad du har sett i ditt jobb i förskolan?

– Ja för det gör ju att verksamheten blir tillgänglig till fler, eller för alla. Det öppnar upp för allas lika värde och för att alla ska kunna få vara med på sina villkor, säger Kelly Mills.

– Och i det här interkulturella förhållningssättet finns en normkritik som är jätteviktig. Som gör att vi utmanar oss själva och utmanar samhället på olika sätt och gör att fler får vara med förhoppningsvis, fortsätter hon.

En av de andra studenterna är Niklas Törnsten:

– Anledningen till att jag utbildar mig är att jag vill förstå min roll som vuxen i samröre med barn. Alla får samma möjligheter. Jag kan i alla fall vara mer självkritisk när jag har utbildningen i ryggen, säger han.

Paul Moerman utbildar på programmet och han säger att interkulturalitet handlar om att ta till vara alla kulturella bakgrunder, och det handlar inte bara om etnicitet:

– Kön, klass och etnicitet, eventuellt olika förutsättningar, funktionshinder och så vidare. Möte med den som inte är som jag, kort och gott, säger Paul Moerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".