Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pepparkaksrecept

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 10.13
P4 Stockholm pepparkakor. Foto: Josefine Sundström/SR
P4 Stockholm pepparkakor. Foto: Josefine Sundström/SR

Grymmaste sprödaste Pepparkakorna

50-75 stycken beroende på storlek

1,5 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

4 msk mjölk

3 tsk mald kanel

1 tsk mald nejlika

1 tsk torkad mald ingefära

1 tsk stött kardemumma

100 g smör, i bitar

5,5 dl vetemjöl + till utbakning

1 tsk bikarbonat



  1. Koka upp socker, sirap, mjölk och kryddor. Tag av från plattan, lägg i smöret och rör tills det smält. 
  2. Blanda mjöl och bikarbonat väl i en separat bunke och vänd ner i smörblandningen, gärna med hjälp av en degblandare. Knåda tills du har en slät och homogen deg.
  3. Täck degen med plastfolie och ställ i kylskåp åtminstone över natten, men gärna längre.
  4. Sätt ugnen på 180 grader. Knåda till degen och kavla ut den tunt i vetemjöl. Tryck ut pepparkakor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Eller kavla direkt på bakplåtspapper, tänk på att det blir enklare med kall deg, så spara en del i kylen. Grädda i cirka 8-10 minuter. De ska få lite färg i kanterna. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".