Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tolkar placeras på Astrid Lindgrens barnakut

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 17.42
"Att kunna kommunicera är nödvändigt för patientsäkerheten"
(1:42 min)
Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT
Arkivfoto: Henrik Montgomery/TT

I och med de stora grupper asylsökande som kommit till Stockholm under hösten har behovet av tolkar skjutit i höjden, vilket märks i vården. På Astrid Lindgrens barnakut, kommer två tolkar från och med idag, finnas på plats från morgon till kväll.

– Att kunna kommunicera med de barn och familjer och föräldrar i synnerhet, som kommer hit, som behöver ha information, lugnande besked, förklaringar vad vi ska göra och vad som krävs av utredningar här. Det är en nödvändig del av att arbeta på ett patientsäkert sätt, säger Pia Malmquist, överläkare och chef över barnakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Sedan ett par månader söker sig varje dag runt ett tiotal nyanlända familjer till Astrid Lindgrens barnakut. Tidigare har språkkunnig personal från andra avdelningar kunnat hjälpa till med översättning, men nu har trycket blivit så stort menar avdelningens ledning, att det blir säkrare och lugnare för både familjer och personal, om tolk finns på plats.

Två tolkar som talar arabiska och farsi ska nu finnas från morgon till kväll på barnakuten och intensiven.

Det är vid akutmottagningar och på barnavdelningar där behovet är som störst och personal vittnar om hur bristen på tolkar leder till språkförbistring och oro, utdragna besök och patienter som måste stanna kvar längre på avdelningarna.

När språkkunniga kollegor inte finns i närheten, försöker personalen lösa situationen bäst de kan, med ordböcker, bilder och översättningar på nätet.

På Sachsska barnsjukhuset på Södermalm har personalen tagit upp problemet med ledningen och de ska nu föra statistik över hur fördröjda samtalen med sjuka och anhöriga blir, berättar vårdenhetschef Deki Taylor Lehtonen.

– Det vi gör är att vi samlar statistik, underlag för att se hur stort behovet är. Om vi nu kan komma fram till en bra lösning, eventuellt en sådan lösning som exempelvis den vid Astrid Lindgren sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".