Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler skolor ska ta emot nyanlända

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 11.45
Utbildningsförvaltningen: Ska titta på varje skola
(1:37 min)
Foto: Lennart Nygren/TT
1 av 2
Foto: Lennart Nygren/TT
Lee Orberson grundskolchef i Stockholm. Foto Peter Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Lee Orberson grundskolchef i Stockholm. Foto Peter Johansson/Sveriges Radio

Under våren kommer fler förberedelseklasser för nyanlända elever att öppna i Stockholm. Förhoppningen är att det ska bli en bättre fördelning bland skolorna i kommunen.

Med den stora mängd människor som flyr till Sverige just nu tror utbildningsförvaltningen att runt tusen nyanlända barn kan komma behöva en plats på en skola i Stockholm under nästa år.

– Nästan alla skolor kommer ta emot nyanlända men i de skolor där vi ser att vi ganska snabbt kan öppna upp grupper, så kommer vi göra det, säger Lee Orberson som är en av sju grundskolchefer i Stockholm. 

– Det sker i Bromma i innerstaden och det sker i Söderort. Vi har en tydlig strategi för att åstadkomma det.

Tidigare har vi kunnat berätta att skolorna i Stockholms ytterstad under höstterminen har tagit emot fem gånger så många nyanlända flyktingbarn som skolorna i innerstaden i förhållande till hur många barn som bor stadsdelen.

Flest barn går i skolorna runt Järvafältet och i Skärholmen.

Minst antal barn går i skolorna i innerstadsstadsdelarna, Östermalm, Södermalm, Kungsholmen, samt Bromma.

Utbildningsförvaltningen är medveten om att mottagandet av nyanlända elever varit snedfördelat i staden. Därför vill man nu försöka ge plats till elever som är nya i landet även i innerstadsskolorna.

Bland annat genom att aktivt fördela ut platser till flyktingbarn på skolor där det inte går så många nyanlända elever idag säger

– Vi behöver göra det i större utsträckning än vad vi gör idag. Men det beror ju också på den totala ökningen av antalet elever och på skolans lokalyta. Vi måste titta på varje skola unikt, och på så vis kan vi också få fram en större spridning som avlastar hela systemet säger Lee Orberson grundskolechef i Stockholm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".