Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Älvsjöskola öppnar för fler flyktingbarn

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 06.00
Fler skolor börjar ta ansvar för nyanlända elever
(1:36 min)
 Tobias Lundberg, Pernilla Einberg, och Stig Gisslén rektor för Johan Skytteskolan. Foto: Peter Johansson/Sveriges radio
Tobias Lundberg och Pernilla Einberg, och Stig Gisslén rektor för Johan Skytteskolan. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Älvsjö är en stadsdel i Stockholm tidigare inte tagit emot så många nyanlända flyktingbarn, men nu ska det bli det ändring på det. 

På högstadieskolan Johan Skytteskolan har det öppnat en förberedelseklass för nyanlända och mycket pekar på att det kommer beredas plats för fler flyktingbarn framöver.

– Jag går i förberedelseklass för studiehandledning och modersmål men 70 procent av tiden går jag i en vanlig klass, säger Mohammed Ali som är femton år och har gått på skolan sedan i februari.

Hur tycker du det är?

– Det är viktigt för det är skillnad, för då får jag lära mig hur de gör, och om du går i en vanlig klass så lär du dig mer.

I förberedelseklassen får eleven extrastöd, men eleven är också skriven i en vanlig klass där den får läsa övriga ämnen. Mohammad Ali tycker det är bra att han går i en vanlig klass bland elever som är födda i landet eftersom han lär sig mer då.

Tidigare har vi kunnat berätta att fler nyanlända elever, går i skolorna i ytterstaden än vad det går i innerstaden.

Det här vill utbildningsförvaltningen försöka ändra på och se till att fler stadsdelar tar emot nyanlända elever.

– Det har ju kommit så pass många så vi måste ju hjälpas åt i skolorna solidariskt för att ge barnen en bra skolgång helt enkelt, säger Tobias Lundberg som är ansvarig skolledare för förberedelseklassen.

Pernilla Einberg är lärare i förberedelseklassen på Johan Skytteskolan i Älvsjö. Hon säger att både elever som är födda i landet och de nyanlända eleverna tjänar på att blandas mer.

– Det ökar den sociala kompetensen bland inhemska ungdomar, de blir mer medvetna och kanske mer ödmjuka inför annat, säger Pernilla Einberg.

Vad tjänar förberedelseklassen på att gå i en sådan här skola?

– De får tillgång till språket och osynliga regler och normer och det blir mycket lättare för dem när de kommer ut på arbetsmarknaden när de vet hur svenskarna fungerar, säger Pernilla Einberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".