Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polis sattes in i Norsborgsskola

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 05.30
Elever drogpåverkade under skoltid
(2:01 min)
Polis sattes in för att motverka stöket i Karsby. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
1 av 2
Polis sattes in för att motverka stöket i Karsby. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
"Nu kan vi fokusera på vårt jobb" säger kuratorn Poya Ashna och rektorn Jan Jönsson. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
2 av 2
"Nu kan vi fokusera på vårt jobb" säger kuratorn Poya Ashna och rektorn Jan Jönsson. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Misshandel, hot och droger - under hösten har det varit stökigt i Karsby International School. Efter att väktare och polis sattes in har situationen blivit bättre.

När skolan startade efter sommarlovet hade något förändrats på F-9-skolan Karsby International i Norsborg.

Rektorn Jan Jönsson beskriver det som att ett 20-tal yngre elever mer eller mindre hade dragits in i kriminalitet.

Elever var drogpåverkade under skoltid, andra stal bilar som de körde omkring med i området och i korridorerna började elever från andra skolor att hänga.

– Några veckor innan höstlovet kände vi som jobbar här att nu är det inte hållbart att ha det så här längre. Att det kommer ungdomar utifrån som hotar eller ställer till med oreda, säger Jan Jönsson.

I samarbete med Botkyrka kommuns säkerhetsavdelning fick skolan väktare placerade hos sig. Polisen började också att patrullera i och runt skolan och fokusera på det 20-tal elever som varit på väg att få en kriminell livsstil. Det fick effekt och situationen har lugnat ner sig.

Soleiman Tomeh och Inthuja Ratha som går i nian tycker att polis- och väktarnärvaron har varit både bra och dålig.

– Man kände sig övervakad för ingenting. Man var lite rädd för att gå till skolan, säger Soleiman Tomeh.

– Ja, fast det kändes lite tryggare när polisen var här. För då är det inte så många andra som kommer in i vår skola. När de ser poliserna så går de härifrån, säger Inthuja Ratha.

För skolans del har det handlat mycket om att få föräldrarna att inse allvaret i situationen, berättar kuratorn Poya Ashna.

– Kontakten med föräldrarna är det viktigaste. Sen förespråkar vi att de tar med sig sina barn för att göra tester hos Mini-Maria. För de har inte riktigt trott på att droger finns så nära eleverna. När testerna har visat positivt så har det blivit en helt annan värld för dem, säger Poya Ashna.

Totalt har skolan gjort ett 20-tal socialtjänstanmälningar om sina elever. Bland annat om hot, misshandel, droger och olovlig körning.

Jan Jönsson välkomnar att Hallunda-Norsborg nu är ett av de 14 områden i landet som polisen ska göra särskilda satsningar i för att minska den organiserade brottsligheten.

– Som skola så tänker inte vi höja vår toleransnivå. Och det behöver våra samarbetsmyndigheter, som polis och socialtjänst också börja reflektera över. Ska toleransnivån ligga högre i ett område som Norsborg bara för att det är så mycket här? Eller är det snarare så att man borde sänka toleransnivån, säger Jan Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".