Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolan: Poliser är inte lösningen

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 16.30
"Poliser ska inte vara först ut"
(1:12 min)
Rektorn (t.h) lyfter fram kuratorn Poya Ashnas arbete som ett sätt att komma till rätta med problemen i skolan. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Rektorn (t.h) lyfter fram kuratorn Poya Ashnas arbete som ett sätt att komma till rätta med problemen i skolan. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Det behövs mer sociala insatser för att komma till rätta med problemen i Karsby International School i Norsborg. Det menar rektorn Jan Jönsson och kuratorn Poya Ashna.

P4 Stockholm har tidigare berättat att väktare och polis sattes in i Karsby-skolan i Norsborg under hösten. Det har gjort att ungdomar utifrån inte längre kommer till Karsby för att stöka. Men att ha poliser och väktare i skolan är ingen långsiktig lösning menar rektorn.

– Polisen ska vara en "sista-hands-instans" och inte de som är först ut på banan, säger Jan Jönsson.

Istället är det fler insatser från socialtjänsten som behövs, menar både han och kuratorn Poya Ashna:

– Vi har väldigt många yngre elever som hamnar i kriminalitet. Och då har inte polisen så stort mandat, säger Poya Ashna och fortsätter:

– Då gäller det för socialtjänsten att koppla in någonting. En tidig insats kan vara att man träffar familjen ganska tidigt i ett läge där barnet inte har gjort så mycket kriminellt, tänker jag. Bara träffen gör att man tar det mycket mer seriöst, både från föräldrahåll och från barnens håll, säger Poya Ashna.

Vad gör skolan själv då? Rektorn lyfter fram att skolan har två kuratorer, något som inte är så vanligt.

– Genom det fantastiska arbete som de gör så räddar vi ganska många individer både från social problematik och deras skolgång.

På Karsby startade man också under förra året ett våldsförebyggande team. Det består av elever i nian som har i uppdrag att vara aktiva förebilder. Kanske kan det bidra till mindre kriminalitet.

– Jag vet inte om det kan lösa situationen, men det kan förbättra situationen. Skapar vi förebilder bland de äldre som vågar ta ställning så kommer det att sprida sig, resonerar Poya Ashna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".