Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Säkerhet kontra öppenhet på skolorna

Publicerat tisdag 15 december 2015 kl 15.00
Här är skoldörren låst
(2:31 min)
Tina Tomic & Maritta Georgos, på Tunaskolan i Botkyrka, känner sig trygga på skolan. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio.
1 av 2
Tina Tomic & Maritta Georgos, på Tunaskolan i Botkyrka, känner sig trygga på skolan. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio.
Trädgårdsstadsskolan i Botkyrka har låst huvudentré. Vaktmästaren Muhammed Musa öppnar. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
2 av 2
Trädgårdsstadsskolan i Botkyrka har låst huvudentré. Vaktmästaren Muhammed Musa öppnar. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Många skolor i länet har gjort handlingsplaner för säkerheten efter dådet på en skola i Trollhättan i höstas. En skola som satt stopp för obehöriga redan före dess är Trädgårdsstadsskolan i Botkyrka.

På Trädgårdsstadsskolan har de har tidigare fått kritik för sina låsta dörrar, men efter attentatet i Trollhättan är folk mer positiva.

Mohammed Musa är vaktmästare och öppnar huvudentrén med en liten dosa när någon kommer:

– Jag har en egen kontroll som jag kan trycka och öppna. Många har klagat innan varför vi har stängda dörrar innan. Men efter händelsen i Trollhättan insåg de att det var positivt att det var stängda dörrar.

Om man kommer och tar tag i dörren och du inte skulle stå här innanför, vad gör man då?

– Då ringer man. Det står telefonnummer så man kan nå oss så kommer vi och öppnar och kollar först vem det är, säger Mohammed Musa.

Det finns också två elevingångar från baksidan som inte är låsta, men enligt vaktmästare och rektorn har personalen bra uppsikt över vilka som går in även där.

Elias Qvist som går i åttan på skolan känner sig trygg.

– Jag känner mig ganska trygg på skolan. Det är ganska bra för de har kameror vid alla ingångar och det finns alltid lärare som finns i alla moduler och håller koll, säger han.

Tänker du någonting på säkerheten, på om någon som inte hör till skolan skulle komma in?

– Jag tänkte inte på det förrän det var någon kom in på en annan skola med svärdet. Men sedan började jag tänka på det. Men jag kollade på skolans säkerhet och jag känner mig ganska trygg igen, säger Elias Qvist.

Knappt två månader efter dådet på en skola i Trollhättan testade vi hur lätt det var för en obehörig att gå in på skolor. På tre av tio skolor kunde en reporter gå runt i över en halvtimme utan att bli ifrågasatt.

En bit från Trädgårdsstadsskolan ligger Tunaskolan. Där har de som rutin att alla lärare ska fråga obehöriga om deras ärende, och om de inte får kontakt ska de ringa polis.

Rutinen fanns visserligen innan attentatet mot skolan i Trollhättan, men efter det har säkerhetsarbetet intifierats säger rektorn. Jag hann inte många meter in på skolan innan jag blev uppmärksammad av en lärare.

– Jag heter Pedro Fuentes Agoirre.

Jag klev in här genom huvudentrén och det tog bara en minut så frågade du vem jag var och om jag behövde hjälp med något. Varför gjorde du det?

– Jag såg dig som en förälder. Det kommer föräldrar hit till skolan ibland som ska prata med olika lärare, eller har olika ändamål för att komma hit. Jag tänkte att du kanske behövde lite hjälp, säger han.

Maritta Georgos som går på Tunaskolan känner sig trygg på skolan, även om den har öppna dörrar. Men hon tyckte att det kändes lite otäckt efter händelsen i Trollhättan:

– Det var lite läskigt faktiskt. Men jag känner mig faktiskt trygg här. Jag trivs bra i skolan och jag känner mig trygg, säger hon.

Så gjorde vi

P4 Stockholms reporter gick in på olika skolor i Stockholms län och undersökte hur lång tid det tog innan någon på skolan reagerade.

Kommun: Botkyrka.
Skola: Trädgårdsstadsskolan.
Antal elver: 660.
Tid innan reportern upptäcktes: 0 min.

Kommun: Botkyrka.
Skola: Tunaskolan.
Antal elever: 689 elever.
Tid innan reportern upptäcks: 1 min.

Kommun: Huddinge.
Skola: Edboskolan.
Antal elever: 839 elever.
Tid innan reportern upptäcks: 18 min.

Kommun: Huddinge.
Skola: Segeltorpsskolan.
Antal elever: 918.
Tid innan reportern upptäcks: 19 min.

Kommun: Stockholm.
Skola: Adolf Fredriks musikklasser.
Antal elever: 1 099.
Tid innan reportern upptäcks: 60 min (ingen ifrågasätter reportern.)

Kommun: Stockholm.
Skola: Aspuddens skola.
Antal elever: 1 110.
Tid innan reportern upptäcks: 35 minuter.

Kommun: Stockholm.
Skola: Mälarhöjdens skola.
Antal elever: 1 174 elever.
Tid innan reportern upptäcks: 15 min.

Kommun: Stockholm.
Skola: Sturebyskolan.
Antal elever: 1 105.
Tid innan reportern upptäcks: 32 min.

Kommun: Upplands Väsby.
Skola: Väsby skola.
Antal elever: 733.
Tid innan reportern upptäcks: 0 min.

Kommun: Upplands Väsby.
Skola: Runby skola.
Antal elever: 681.
Tid innan reportern upptäcks: 13 min.

Källa: Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".