Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Maten som gav språket

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 08.45
"Integration börjar bäst i köket"
(5:04 min)
Zorica Salijevic i P4 Stockholm /Foto: Sveriges Radio
Zorica Salijevic i P4 Stockholm /Foto: Sveriges Radio

Zorica Salijevic tyckte att svenska undervisningen på Svenska för invandrare var otillräcklig så hon drog igång det egna projektet med kokboken Världen på tallriken.

Zorica Salijevic och de andra eleverna på kursen Svenska för invandrare, SFI, började bjuda varandra på mat från deras hemländer. Träffarna blev ett projekt som inte bara blev lektioner i språket utan resulterade även i en kokbok. 

– Det var jättejobbigt att lära sig svenska. Många vad beredda att ge upp det var då jag kom på en idé att hjälpa mig och mina kamrater att lära sig svenska på ett roligt sätt.

Då föddes Internationella matdagen. Varje fredag fick någon i klassen ta med sig en huvudrätt och en efterrätt dela ut recepten och sen prata om maten och sitt land inför de andra på svenska.

Detta var så uppskattat att det blev en obligatorisk del av SFI i Stockholm under två års tid och nu har Zorica sammanställt en del av maträtterna i en kokbok.

– Det här är en berättelse med Happy End. Jag hoppas att alla som flyttar till Sverige ska ha lika mycket styrka och energi och självförtroende att lyckas till slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".