Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kris i Tyresös socialtjänst - personalen flyr

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 05.15
"Jag vet inte vilken verklighet ledningen lever i"
(1:54 min)
Siluett av ett barn som tittar ut genom ett fönster
Socialsekreterare i Tyresö varnar nu för att risken finns att de kan inte längre utreda alla anmälningar om barn som far illa.Pojken på bilden har inte med innehållet i artikeln att göra. Foto: P4 Göteborg.

Socialsekreterare i Tyresö larmar om risken för att de inte längre kan utreda alla anmälningar om barn som far illa. Nu höjs röster för att kommunens krisnämnd tillfälligt ska ta över.

– Vi kanske missar barn som far illa därför att andra ska prioriteras före, säger en socialsekreterare P4 Stockholm pratat med.

– Det blir så att bara de som skriker högst får hjälp, säger en annan.

Socialsekreterarna varnar för att de i fortsättningen bara kommer att kunna läsa anmälan och därefter enbart utreda de fall som direkt pekar på ett behov av skydd.

Missnöjet med ledningen och organisationen är stor inom den enhet på socialtjänsten som utreder barn och unga. Enligt facket lämnar nu nära fyra av tio, eller 37 % av utredarna sina tjänster och på hela enheten är hälften av cheferna tillförordnade.

Tidigare i höstas gjordes en lex Sarah-anmälan inom enheten, just för brister i en utredning och vid flera tillfällen under hösten har personalen begärt om krissamtal med chefer och politisk ledning.

Igår fick de veta att de måste prioritera hårdare och de har nu fått muntliga instruktioner om att bara utreda de mest nödvändiga fallen. Något de menar att de redan gör sedan flera månader, säger socialsekreterare och tillägger:

– Jag vet inte i vilken verklighet ledningen lever i. Vad tror de att vi gör hela dagarna?

Ingen av dem vill uppge sitt namn eller låta sig intervjuas i radio.

– Jag är rädd om mitt skinn, förklarar en socialsekreterare.

Bristen på personal har fått Socialdemokraterna i kommunen att begära att kommunens krisnämnd tar över verksamheten.

Den politiska majoriteten i Tyresö anser däremot att socialnämnden får tillräckligt med resurser, till och med mer än jämförbara kommuner och att en omorganisering nu kommer göra skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".