Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karolinska hoppas få utföra hjärtbyten

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 06.33
Oro i Lund över att ansvaret kan delas på tre landsting
(1:50 min)
Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio

Idag görs hjärttransplantationer i Lund och Göteborg, men Stockholm som 2010 blev av med rätten att göra ingreppen har också ansökt.

På Lunds universitetssjukhus är man bekymrad över att vad det skulle innebära om ansvaret delades mellan tre landsting.

- Jag tror att det skulle försämra kvalitén i Sverige betydligt, säger Per Ola Kimblad, verksamhetschef för thoraxkliniken i Lund.

Totalt görs ungefär 60 hjärttransplantationer om året i Sverige. Hälften i Lund och hälften i Göteborg. Före 2010 gjordes hjärtbyten också i Stockholm. Om det skulle bli så igen får varje landsting alltså utföra runt 20 transplantationer per år.

– Konkret för patienten innebär det att varje patient blir transplanterad av en doktor som inte gjort lika många transplantationer.

Sannolikheten att patienten lever ett år efter ett hjärtbyte har ökat från 86 till 95 procent efter det att man samlade vården till två landsting. Enligt Per Ola Kimblad hänger det här ihop.

– Man kan se dels från internationella studier men också från våra svenska kvalitetsregister att med fler patienter så får man större erfarenhet och bättre resultat.

På en brits i en operationssal ligger en man med öppen bröstkorg och med hjärtat bokstavligen blottat. Flera slangar suger ut blodet och is kyler ned hjärtat så att det ska klara sig längre utan syre.

– Hjärtat är avslappnat. Vi har stannat det och tagit över cirkulationen med hjälp av hjärt- lungmaskin.

Beslut om vilka landsting som får göra hjärttransplantationer ska omprövas var femte år. Förra gången bedömde rikssjukvårdsnämnden att Göteborg och Lund hade högst kompetens, längst erfarenhet och bäst organisation för att utveckla hjärttransplantationsvården. Stockholms läns landsting överklagade beslutet men förlorade.

Nu hoppas Ulf Lockowandt, överläkare på thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm att få tillstånd igen.

– Vi har tagit till oss av kritiken och vi tror att vi har mycket att ge och att vi kan ge en fin vård till de här patienterna, säger han.

Han ser både för- och nackdelar med om det blir så att fler landsting delar på hjärttransplantationerna.

Fördelarna är att man får tillgång till flera centers höga kunnande och forskningsmöjligheter. Och det blir mindre sårbart, speciellt när det gäller personalförsörjning än vad det är idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".