Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter Ekots avslöjande: Polisens tiggarregister granskas

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 13.04
"Det finns omständigheter som gör att vi vill titta närmare"
(2:42 min)
Tiggare, EU-migranter
Foto: TT

Efter Ekots avslöjande om hur den svenska polisen detaljerat kartlagt romska tiggare så inleds nu en granskning av det register där uppgifterna sparats.

– SIN har haft ett sammanträde. Och vid detta möte har jag redogjort för det reportage ni gjort. Efter det så beslutade nämnden att vi ska inleda en tillsyn och granska om den personuppgiftsbehandling som kan ha förekommit när det gäller detta projekt är förenlig med polisdatalagen, säger Sigurd Heuman.

I morse kunde Ekot avslöja polisens metoder för hur de detaljerat kartlagt utsatta EU-migranter, dvs tiggare i Sverige där de flesta är romer som kommer från Rumänien och Bulgarien. Vi kunde berätta om en instruktion som gått ut till poliserna i landet där de uppmanats att fotografera tiggarnas id-handlingar och ställa mängder med ingående frågor.

Exempelvis har de frågat tiggarna vilken ort de kommer ifrån, vilka andra de reste hit med, namn på familjemedlemmar, varför de är här, registreringsnummer på bilen, adress, telefonnummer, inkomst och mycket mer.

– I en halvtimme höll polisen på. De fotograferade oss och ställde många frågor, berättar Mariana och Mario, som är romer från södra Rumänien.

Informationen som samlats in har sedan lagrats i ett omfattande register, visar vår granskning. Polisen försvarar kartläggningen med att de har haft ett uppdrag att försöka fastslå om det är så att tiggarna i Sverige är offer för människohandel. Därför måste de ställa frågor till dem kartläggningen berör.

Men Linda Staaf, högsta chefen på underrättelsetjänsten - där registret finns - kan inte svara på om det finns noteringar om människors etnicitet i registret. Inte heller om de antecknat id-uppgifter, om det finns fotografier på tiggare, eller hur många polisanställda som har tillgång till det. Polisen lämnar inte heller ut tillståndet för registret, ett tillstånd som de hävdar finns.

Det är bland annat de här omständigheterna som gjort att Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden, i dag alltså beslutat att inleda tillsyn.

– Det var omständigheter som gjorde att det här är någonting som man borde titta närmare på. Det kan förekomma känsliga personuppgifter. Det är också frågan om personuppgiftsbehandlingen varit begränsad till ett särskilt ändamål och så vidare, säger SIN:s ordförande Sigurd Heuman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".