Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklara regler för förskolebarns lekyta

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 04.42
Pedagog: Man tar in fler barn på samma yta
(2:37 min)
Annica Järking. Foto: Elin Malmros/Sveriges Radio.
Annica Järking. Foto: Elin Malmros/Sveriges Radio.

Det är trångt på många förskolor när allt fler barn ska samsas på samma yta. Flera anställda inom förskolan upplever att detta är ett stort problem.

– I de flesta fall trängs många barn på en mindre yta. Så nej, jag tycker inte att ytan är tillräcklig för den mängden barn som jag har stött på i verksamheterna, säger Annica Järking.

Annica Järking har jobbat i över 30 år på olika förskolor i flera kommuner i länet. Och hon tycker att ytan på förskolorna har förändrats.

– Ja, det har den gjort. I början när jag började var det små barngrupper. Man tar in fler barn på samma yta, säger hon.

Och vad innebär det för verksamheten och för barnen?

– Alla barn behöver en lugn stund, kunna gå och sätta sig i lugn och ro kanske i ett soffhörn och läsa en bok eller sitta en stund och spela spel i lugn och ro, men det kan man inte göra på samma sätt om man har massa kompisar som springer runt.

– Det är svårt att hålla aktiviteter kanske, det är svårt att dela upp dem när det är de här mindre ytorna, säger Annica Järking.

Förr fanns det statliga regler för hur många kvadratmeter det skulle finnas per barn. Men nu är det varje huvudman - kommunen eller ägaren - som ansvarar för att ytan är tillräcklig, säger Magdalena Karlsson på Skolverket, som är den myndighet som ansvarar för inomhusytan på förskolor.

Men hon menar att Skollagen gör att förskolor inte kan ha för små ytor eftersom det där står att verksamheten ska utgå från barnets bästa. Dessutom finns andra lagar som måste följas, för till exempel brandrisk och ventilation.

Skolverket har också så kallade allmänna råd för förskolan:

– Där ett av råden till både huvudmannen och förskolechefen är att huvudmannen och förskolan bör se till att förskolans lokaler och utemiljöer är utvecklande, hälsosamma och säkra. Och de råden de måste man följa, säger Magdalena Karlsson.

P4 Stockholm har gått igenom länets 26 kommuner och de flesta har inte regler för antal kvadratmeter per barn. Några har ändå rekommendationer, till exempel Sundbyberg och Stockholm stad.

Annica Järking påpekar att hon och de hon jobbat med i förskolan inte tycker att ytorna i förskolan behöver bli större, utan barngrupperna mindre. Hon tycker att det borde finnas centrala regler för hur många kvadratmeter varje barn har rätt till.

– Svar ja, det tycker jag.

Varför då?

– Vi skulle vara tvungna att följa de reglerna.

Magdalena Karlsson har några råd till föräldrar och personal på förskolan om vart de ska vända sig om de tycker att förskolan är för liten.

– I första hand är det ju förskolechefen för den förskola där barnen går och personalen jobbar. Och i andra hand är det ju huvudmannen. Och hjälper inte det, då är det ju att göra en anmälan till Skolinspektionen som är nästa steg.

Kommuners regler om kvm/barn på förskolan

Har inte sådan regel:
Ekerö
Täby
Upplands-bro
Österåker
Norrtälje
Tyresö
Södertälje
Nacka
Nynäshamn
Danderyd
Sollentuna
Värmdö
Nykvarn
Upplands väsby
Vaxholm
Salem

Har inte svarat på frågan:
Sigtuna

Har inte regel men rekommendation:
Lidingö: "Vi har kvar som en rekommendation att varje förskolebarn ska ha tillgång till 7,5-9,5 m2... I de fall de inte uppfyller rekommendationen vill vi att de har en utpräglad uteverksamhet."

Huddinge: "Miljötillsynsavdelningens råd är att varje barn i förskolan behöver en yta inomhus på minst 7,5 kvadratmeter...De nya förskolor som byggts i Huddinge under de senaste åren har haft en yta på 8,5 kvadratmeter per barn."

Haninge: "ett riktvärde på 8-12m2 per barn beroende på ålder. Detta riktvärde avser de förskolorna som byggs och drivs i kommunal regi."

Solna:"Solna stads förskolor rekommenderas ca 7,5 m2 golvyta per barn...Detta kontrolleras företrädelsevis i samband med att en ny förskola öppnar..."

Järfälla: "Vi har inga regler för detta, dock önskemål om ca 10-12 kvm per barn total yta när vi bygger nytt."

Botkyrka: "När vi bygger nytt är reglerna 10 kvm per barn."

Uppger att de har sådan regel:
Sundbyberg (för kommunala förskolor): "...kommunala förskolors lokaler ska vara 8-10 kvm er barn. Fristående förskolor använder sig inte av detta lokalprogram."

Vallentuna: "Vi har riktlinjer för hur många kvadratmeter per barn förskolorna ska ha...10 kvm/barn."

Stockholm: "Miljöförvaltningen i Stockholms stad rekommenderar minst 7,5 m/barn...Rekommendationen är stöd för bedömning av hur många barn en verksamhet kommer att få godkännande för. När ett beslut för godkännande är fattat får inte verksamheten överstiga det antalet barn som står i beslutet."

Källa: Enkät från Sveriges radio som besvarats av kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".