Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialförvaltning bytt chef fyra gånger på fem år

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 16.41
Carl-Johan Karlsson (s): Redan i juni uttryckte jag min oro
(1:42 min)
Skuggan av en ungdom
Foto: Yvonne Åsell / TT

Ledningen i Tyresö socialnämnd reagerar alltför långsamt på uppgifterna om att personal säger upp sig, menar oppositionen. På kvällens möte kommer socialchefen lyfta frågan till politikerna. 

Delar av socialtjänsten i Tyresö går på knäna och facket larmar om att personalen flyr den avdelning som utreder barn och unga. Socialsekreterare i kommunen, som P4 Stockholm pratat med, varnar  för att de inte längre kan utreda alla anmälningar om barn som far illa.

Carl-Johan Karlsson, socialdemokrat och andre vice ordförande i Socialnämnden säger att han redan i juni hade ett samtal med nämndens ordförande.

–Jag uttryckte vår samfällda oro över den stora personalomsättning som var då. Och det var ju nästan en västanfläkt då mot hur det är nu. Men då fick jag svaret att det inte var några problem, bara en naturlig personalomsättning.

Redan för ett par år sedan uppmärksammade radio Stockholm problemen inom barn och familjeenheten vid Tyresös socialtjänst och enligt de flesta vi talat med har problemen funnits längre än så.

Ett problem har varit täta chefsbyten och tomma chefsstolar. På fem år har socialtjänsten haft fyra olika chefer.

Under åren 2009 till 2014 ökade antalet inkomna anmälningar till enheten med 60 procent, från 856 anmälningar till 1 407. Och antalet påbörjade utredningar ökade med 45 procent, från 428 till 629.

Men någon motsvarande ökning i anslag har inte skett. Under åtminstone ett av åren gjordes inga uppskrivningar alls.

Och enligt en rapport av en oberoende konsultfirma 2013 skulle kostnaderna inom enheten varit lägre än vad som förväntats i jämförelse med andra kommuner. Konsulten beskriver sänkningen av standardkostnaderna för IFO mellan åren 2009 och 2011 som "anmärkningsvärd".

Från oppositionens sida ifrågasätter man främst vilken kontroll ledningen egentligen har över hur pengarna används. Carl-Johan Karlsson, socialdemokrat och andre vice ordförande i Socialnämnden berättar om hur arbetet gått till.

- På sittande möte på möte i november 2014 meddelar plötsligt ordföranden att "Vi vet inte om de här siffrorna stämmer, vi har inga siffror idag". Så levde vi med det, till februari i år, då vi i princip famlade i mörkret.

Fredrik Saweståhl, moderat kommunalråd Tyresö säger till P4 Stockholm att socialtjänsten i hela Sverige pressad, bland annat är det svårt att rekrytera personal till lediga tjänster.
– Det finns inga snabba lösningar.

Enligt handlingar som föreläggs kvällens nämndmöte har kommunstyrelsen beslutat om att kommundirektören ska göra en översyn av situationen, rutiner och kostnader.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".