Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fira ett matigt nyår i Stockholm

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 14.26
Markiz nyårsmeny
(2:42 min)
Henrik Olsson & Markiz Tainton Foto: SR
1 av 2
Henrik Olsson & Markiz Tainton Foto: SR
Hjortfilé med blåbärssås och Sötpotatiskaka Foto: SR
2 av 2
Hjortfilé med blåbärssås och Sötpotatiskaka Foto: SR

Här är kocken Markiz Tainton bästa tips för dig vill ha en oförglömlig nyårsmiddag - både för dig som tänker äta ute och för dig som vill laga maten själv. 


Under hösten har Markiz Tainton ätit ute och betygsatt restauranger i Stockholmstrakten - allt för att kunna presentera i våra nya Äta-ute-guide.

Den här gången har hon letat upp tre ställen som erbjuder väldigt olika nyårsmenyer för dig som är sugen på att äta ute på årets sista dag. Det blir en fransk nyårsmeny, en med mera cool Asien-touch och en spektakulär spansk nyårsfest.

För dig som hellre fixar själva och stannar hemma har Markiz satt ihop en egenkomponerad nyårsmeny.

Blåmusselsoppa med rotselleri- och saffranscrème 

Ingredienser:

  • 1 kg blåmusslor
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl grädde
  • 10 st timjankvistar
  • 4 dl vitt vin  

Saffranscréme:

  • 150 gr rotselleri
  • 1 schalottenlök
  • 2 vitlök
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skölj musslorna under rinnande vatten. Släng bort dem som inte är slutna eller är trasiga. Skala och grovhacka morot, lök och vitlök. Ansa och tärna fänkålen. Fräs grönsakerna i olja ca 2 min. Tillsätt musslor och timjan och fräs ytterligare 1 minut.

  2. Häll på vinet och sätt på ett lock. Låt koka tills musslorna öppnat sig, ca 5 min. Släng bort dem som inte öppnat sig.

  3. Sila av och spara buljongen. Låt musslor och grönsaker svalna.

  4. Koka upp musselbuljong med grädde. Smaka av med salt.

  5. Skala och grovhacka selleri, lök och vitlök. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt grädde, mjölk och saffran. Låt koka under lock ca 15 min tills sellerin är mjuk.

  6. Mixa slätt i matberedare eller med mixerstav och smaka av med salt.

  7. Värm musslor och grönsaker i soppan. Lägg sellerikrämen i glas eller koppar och fördela musselsoppa, musslor och grönsaker över. 

Hjortfilé med blåbärssås och sötpotatiskaka:

 Ingredienser:

  • 600 g hjortfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör
  • 2 krm peppar

Till såsen:

  • 2 schalottenlökar
  • 3 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 tsk majsenastärkelse
  • 250 g blåbär
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk kalvfond koncentrerad
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk smör

Till sötpotatiskakan:

  • 400g sötpotatis
  • 400g potatis
  • 100g chevre
  • 50g smör
  • 1 knippe färsk timjan, finhackad

Gör så här:

  1. Sås: Skala och finhacka löken. Smält sockret i en kastrull. Blanda ner lök och blåbär. Låt det fräsa ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten, citron och fond och låt det sjuda ca 10 min.

  2. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få 

  3. ut vätskan. Värm den silade såsen och vispa ner majsstärkelsen utrörd i kallt vatten. Låt koka upp.

  4. Sätt ugnen på 150°. Skär filén fri från eventuella hinnor. Krydda med salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 62°.

  5. Låt filén vila 5 min innan den skärs upp. Värm såsen före servering. Tillsätt smör och hela blåbär. Servera köttet med kokt potatis, smörstekta kantareller och blåbärssås.

Sötpotatiskaka:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Hyvla potatisen tunt med en mandolin eller osthyvel.
  2. Stek sedan potatisen mjuk i smör och olivolja på medeltemperatur. Lyft upp potatisen och blanda med kryddorna, smula sedan ner chèvre och lägg allt i en smord ugnsfast form med ett smörpapper i botten och på toppen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".