Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittrade åsikter om trähus

Publicerat torsdag 24 december 2015 kl 08.45
Höghus i trä blir allt mer poppis
(1:42 min)
Nybyggt trähus i Sundbyberg. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR
Nybyggt trähus i Sundbyberg. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR

Höga trähus blir allt populärare runt om i landet. Men kritiken växer nu mot att trähusen inte är tillräckligt brandsäkra. En byggherre menar dock att det är lösning på klimatproblemen.

– Trähusen binder koldioxid, vi måste minska på koldioxidutsläppen och det är vad klimatfrågan handlar om och det kan vi bara göra på ett sätt, genom att spara det i trä, säger Arne Olsson som är vd för Folkhem, en av byggherrarna till trähus i Stockholm.

Höghus som byggs i trä blir allt populärare. Idag finns närmare 10 000 trähus runt om i landet. I Stockholms län finns bland annat två hus på åtta våningar i Sundbyberg. Husen är byggda i trä från stomme till ytskikt.

Bostadshusen har halverad byggtid jämfört med vanliga betonghus och är klimatvänliga, säger Arne Olsson, vd för Folkhem som har byggt husen. Företaget har erbjudit Stockholm stad att bygga 6 000 bostäder fram till 2025.

Men frågan om brandsäkerheten väcker debatt. Trähusen är i dag utrustade med vattensprinkler i bostäderna. Ville Bexander, brandteknisk rådgivare hos Brandskyddsföreningen, säger att det inte är tillräckligt och ser stora faror med trähustrenden.

– Man måste titta på egendomsskyddet och se till att det inte blir totalskador på huset, att det brinner ner helt eller att det får stora vattenskador.

– Just nu ser jag bara att man ska ha ett konventionellt sprinklersystem som är heltäckande över hela huset, fortsätter Ville Bexander.

För försäkringsbolagen finns det stora ekonomiska faror när husen brinner ner till grunden, säger Ville Bexander. Folkhem menar att husen inte brinner ner snabbt, då de är byggda i massivt trä och att man följt restriktionerna som finns.

Birgit Östman, som forskar på trähus och som tittat på olycksstatistiken på nybyggda trähus i brand, ställer sig frågande till kritiken.

– Det finns inga belägg att brandskadorna skulle bli större i moderna trähus. Vi håller nu på att titta på statistik och den kommer att presenteras under nästa år, säger Birgit Östman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".