Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smittsam hästsjuka sprids i länet

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 05.00
Statsveterinär: Hästarna får bölder
(1:54 min)
Häst och ryttare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Två fall av hästsjukan kvarka har konstaterats i Stockholms län bara under den senaste månaden. Sjukdomen, som är en allvarligare form av halsfluss, är mycket smittsam och just nu är det flera stallar och ridskolor i länet som varnar för sjukdomen.

Gittan Gröndahl, är statsveterinär vid statens veterinärmedicinska anstalt:

– Det gör ont. Hästarna får bölder i halsen, de spricker och de får feber och det är jobbigt att andas. Och det tar lång tid innan de blir friska igen, säger Gittan Gröndahl, statsveterinär i hästsjukdomar vid Statens veterinärmedicinska anstalt om sjukdomen som är starkt smittsam och som gör att verksamheten på en ridskola kan få lägga ner i månader.

– Det är tråkigt både för hästen och för ägaren, säger hon.

På tidningen Ridsports hemsida är den mest lästa artikeln just nu kartan över kvarkutbrott och på ridskolor och stalls facebooksidor delas just nu mängder av varningar och kommentarer om smittan och hur den kan undvikas. I Stockholms län finns just nu tre utbrott av sjukdomen, ett från i höstas i Norrtälje där ett 20-tal hästar insjuknade, ett i Upplands-bro från december och så, sedan i förra veckan, ett utbrott vid en gård i Täby.

De drabbade hästarna och stallen måste isoleras och alla som måste vara i närheten får noga se till att de inte kan föra smittan vidare via kläder, skor, utrustning, bilar. Då hästarna smittar varandra kan ett utbrott leda till att verksamheten ligger nere i 3-4 månader.

Stall i närheten påminner nu om smittorisken, exempelvis har ett stall nära det där utbrottet skedde i Täby portat andra hästar från komma in på området och de uppmanar alla skötare och ägare att tvätta sig och kläderna noga innan de kommer till området.

De senaste åren har det varit runt 4 eller 5 konstaterade utbrott av kvarkar i Stockholms län per år. Än är inte statistiken sammanställd för 2015, men säger Gittan Gröndahl, det ser ut som om 2015 var ett år med fler kvarkutbrott.

– Jag har talat med distriktsveterinärerna och det verkar som om de noterat fler misstänkta fall och det brukar tyda på att antalet konstaterade fall också är fler. Det kan ju ha flera olika orsaker. Dels reser vi mycket med hästarna och har mycket kontakt mellan stallarna och det är inte alltid alla tänker på smittskyddet. Det kan också vara så att man har blivit mer uppmärksam. Vi har haft flera kampanjer där vi uppmanar folk att låta ta prover när hästen blir sjuk och det kanske också avspeglar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".