Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trash-cooking - ett sätt att ta tillvara maten

Publicerat tisdag 12 januari 2016 kl 14.01
"En del av matrörelsen"
(7:24 min)
Gurkor och morötter med skönhetsfel. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Gurkor och morötter med skönhetsfel. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Januari och februari är fattiga månader för många. Men det finns lösningar, som trash-cooking.

– Det är en del av matrörelsen och matutvecklingen som är ansvarsfull. Vi måste börja tänka på hur vi ska få maten att räcka till, säger Lennart Wallander, projektledare på Food & Friends.

Mellan 30 till 40 procent av all mat som produceras hamnar i soptunnan. 2014 var FN:s år för att motverka matsvinnet och många kedjor och restauranger har börjat sälja mat med vissa skönhetsfel. 

– Det har börjat bli mer och mer så att många restauranger tar hand om resterna och det som annars hamnar i soporna.

De senaste åren har det kommit böcker kring hur man tar hand om ett helt djur och en hel växt. 

– Tänk på planeten, hur kan vi ändra våra matvanor för att det ska bli mindre påfrestning. Det tror jag kommer att komma mer och mer. 


 




 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".