Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt upptäcka om föreningar bryter mot reglerna

Publicerat fredag 15 april 2016 kl 16.13
(L) i Stockholm: Det behövs en visselblåsarfunktion
(1:46 min)
Lotta Edholm, Liberalerna i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.
Lotta Edholm, Liberalerna i Stockholm. Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges radio.

Det är svårt att upptäcka om föreningar bedriver odemokratisk verksamhet, enligt MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Det kan ju hända saker under ett verksamhetsår som inte varit känt när man sökt och fick bidrag, vi har inte möjlighet att följa varje organisations verksamhet, säger Anders Hagquist, som är kommunikationschef på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

En stor polsk invandrarförening har en ungdomsgrupp i Stockholm med kopplingar till extremism, och i helgen uttalade sig en högt uppsatt representant för Turkiska riksförbundet grovt rasistiskt om armenier på Sergels torg. Båda är exempel på föreningar som får statligt stöd.

På MUCF, myndigheten som har hand om bidragen till riksomfattande invandrarorganisationer, har man svårt att upptäcka om en organisation som beviljats bidrag verkligen bedriver en verksamhet som stämmer överens med villkoren.

Villkor som bland annat handlar om att verksamheten i riksorganisationernas föreningar ska respektera "demokratins idéer" och är "förenliga med principen om alla människors lika värde".

Där behövs det tips från allmänheten, säger Anders Hagquist på MUCF.  

– Antingen märker våra egna handläggare att reglerna inte följs, eller så måste någon höra av sig till oss från media eller allmänhet.

Från Liberalerna i Stockholms stad vill man nu se över villkoren för det lokala föreningsstödet, för att det ska säkras att demokratin respekteras i föreningar som får del av skattemedel.

I en ny motion föreslår man bland annat att det ska finnas en visselblåsarfunktion dit medborgare kan ringa för att larma om missförhållanden i sin förening.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få skattemedel för sin organisation om man inte ställer upp på värderingar som ligger till grund för vilka bidrag som finns, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".