Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandsäkerheten brister på flyktingboenden

Publicerat måndag 18 april 2016 kl 16.35
"Det går att tjäna pengar"
(1:39 min)
Nödutgång, brandskylt
Brandskylt Foto: Ola Gäverth

Flera asylboenden i Norrtälje har fått anmärkningar av räddningstjänsten för brister i brandsäkerheten. Bristerna har varit så allvarliga att ägarna till boendena hotas av straffavgift om det inte åtgärdas.

– Ja, vi tycker att det är beklagligt att verksamheter som startar upp inte har kollat läget med alla myndigheter, både enligt plan- och bygglagen och den lag som räddningstjänsten utövar tillsyn över, lagen om skydd mot olyckor, säger Johan Stonegård som är brandingenjör vid räddningstjänsten i Norrtälje.

Sveriges Radio har gått igenom inspektionsprotokoll för asylboenden och boenden för ensamkommande flyktingbarn runt om i hela landet. I Stockholms län sticker Norrtälje ut som en kommun med flera boenden där allvarliga brister upptäckts.

Under förra året och hittills i år har cirka tio verksamheter inspekterats där brister i brandsäkerheten förekommit. Här är några exempel på vad man funnit:

  • Utrymningslarmet är inte heltäckande.
  • Boenderum är inte brandtekniskt avskilda.
  • Nödbelysning saknas.
  • Brandsläckare saknar plombering.
  • Utrymningsstegar uppfyller inte kraven.
  • Handbrandsläckare och brandfilt saknas.
  • Utrymningslarmet fungerar inte.
  • Utrymningsvägarna är blockerade av möbler.
  • Flera utrymningsvägar är låsta.

Utöver dessa exempel är det flera asylboenden som saknar två av varandra oberoende utrymningsvägar. Om en väg är blockerad av rök eller brinnande föremål måste de boende kunna ta sig ut en annan väg. Men där brast flera byggnader, anser räddningstjänsten i sin tillsyn.

Johan Stonegård på räddningstjänsten menar att det är okunskap som ligger bakom de fel de hittat.

– Man har sett för mycket i tidningarna under hela hösten och vintern att det går att tjäna pengar på sådan här verksamhet. Och då har man valt att kanske starta upp utan att ha all koll på vad det innebär att starta en verksamhet.

Har räddningstjänsten tillräckliga resurser som krävs för att genomföra inspektionerna, tycker du?

– Ja, det tycker jag, säger Johan Stonegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".