Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flyktingboende medger brister i brandskydd

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 15.00
Verksamhetschef: Påpekandena är riktiga
(1:57 min)
Fotomontage karta Norrtälje och brandlarm.
Fotomontage karta Norrtälje och brandlarm. Foto: Sveriges Radio.

Boendet Lilla Hemmet i Hallstavik fick fyra anmärkningar gällande brandsäkerhet. Verksamhetschef Katarina Ödlund förklarar bristerna med att det var svårt att hinna med i höstens stora flyktingström. 

– Jag tycker att det är väldigt viktigt och utomordentligt bra, och att man ska göra kontroller kontinuerligt, säger Katarina Ödlund, verksamhetschef på boendet Lilla Hemmet i Hallstavik.

Utrymningslarmet är inte heltäckande, boenderum är inte brandtekniskt avskilda, nödbelysning saknas, brandsläckare saknar plombering, utrymningsstegar uppfyller inte kraven. Det är några exempel på de brister som räddningstjänsten funnit i sin tillsyn av asyl- och flyktingboenden i Norrtälje under förra året och hittills i år.

P4 Stockholm har pratat med flera av de verksamhetsansvariga för boendena där. Flera vill inte ställa upp på intervju på band, men ett par av dem säger ändå att de upplever att räddningstjänsten varit för hårda i sin granskning.

De menar att brandsäkerheten redan är god, men att rädslan för att få ta hela ansvaret för eventuella anlagda bränder som riktas mot flyktingar gjort att myndigheterna nu blivit för nitiska. En del av verksamheterna kommer att överklaga besluten från räddningstjänsten, säger de.

Katarina Ödlund på Lilla Hemmet, ett boende för bland annat ensamkommande flyktingbarn, fick fyra brister att åtgärda. Dessa är nu fixade, säger hon, och förklarar bristerna med att det hände mycket väldigt snabbt i höstas i och med flyktingströmmen.

– Även om jag inte säger att detta kom i glömska, så är det ju så att det kom många barn. Så jag fick fullt i min beläggning. Påpekandena stämmer, absolut! säger hon.

Migrationsverkets boenden har också fått flera påpekanden efter brandinspektionerna. Willis Åberg är ansvarig för boendeanskaffning på myndigheten.

– Vi ställer ju krav genom den upphandling som vi gör. Och då är det ju så att det är leverantören som har ansvarig för att verksamheten har ett fullgott brandskydd.

Men om de inte lever upp till det så måste väl ni upphandla ett annat boende i så fall?

– Det får vi göra. Om det är så att tillsynsmyndigheten ger brister som inte åtgärdas. Då får vi flytta därifrån, säger Willis Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".