Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stockholm stad självkritisk till information om boenden

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 04.50
Samordnare för bostäder: Vi skulle jobbat annorlunda med informationen
(1:49 min)
Samling i Spånga vid flyktingbostadsdebatt
Orolig och hätsk frågestund under nämndemötet i Spånga när boende kräver politker och tjänstemän på svar om flyktingbostäderna. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Efter flera stormiga möten i Stockholm och många frågor om asylboendena, är Stockholm stad nu självkritiska till hur informationen och kommunikationen till de boende skötts.

– Ja, vi kanske skulle ha jobbat lite annorlunda med information och kommunikation. Jag har förstått att en del saker som vi har gjort har varit mindre smarta. Det säger Lena Karlsson, samordnare för tillfälliga bostäder för nyanlända i Stockholm.

Också nämndeordförande i Spånga-Tensta stadsdel, Awad Hersi (MP), tycker att staden borde ha konsulterat stadsdelen i val av plats tidigare.

Men Lena Karlsson säger att en förklaring till att många upplever informationen som bristfällig är för att staden valt att offentliggöra platserna innan man fått ett färdigt bygglov och därför ännu inte har alla svar.

– Nu valde vi att presentera lägena och det betyder också att allting inte är klart vilket också innebär att människor som har frågor inte kommer att få svar på alla sina frågor just idag för vi har inte svar ännu på alla frågorna, säger hon.

Spånga-bon Maria Svedberg är kritisk till att staden inte haft dialog med de boende eftersom många både vill och förväntas engagera sig i de nyanländas integrering.

– Jag känner mig väldigt provocerad i den här situationen. Hur tänker beslutsfattarna när man medvetet väljer att inte bjuda in till dialog att vi ska känna att vi vill  bidra och möjliggöra en så god integration som möjligt?, undrar hon.

Men rädslan för att modulbostäderna ska bli ett dåligt integrationsporjekt är stort bland de boende.

– Min farhåga är att de frågor som jag ställer visar på att förslaget inte är så genomgånget, det är inte en gediget analys som är genomförd, utan man har tänkt att man måste hitta en quick-fix-lösning, säger Maria Svedberg.

Men från Stockholms stad lovar man nu bättre information.

– Det är klart att vi kommer ge mer information om hur husen kommer att se ut, vilken  verksamhet som ska bedrivas och ur den ska se ut. Jag tycker man ska ha respekt för om människor undrar och är oroliga. Många som har skrivit tycker att de får fel svar, därför att de vill bara ha ett svar och det är att vi inte ska bygga där, säger Lena Karlsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".