Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hastigheten sänks i Furusundsleden

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 05.00
Sänkt fart skonsamt för stränderna
(1:50 min)
Erosion vid Furusundsleden
1 av 2
Gäller nästan alla större fartyg. Foto: Hasse Holmberg/TT
Karta över Furusund och färja på väg genom Furusundsleden.
2 av 2
Fotomontage Furusundet där hastigheten sänks och Tallinks Victoria på väg genom sundet. Foto: Karta/Länsstyrelsen Stockholm och Hasse Holmberg / TT

För att skona känsliga stränder kommer det att bli en permanent fartsänkning från tolv till tio knop i Furusundsleden. Några Finlandsfärjor får dock dispens.

Farleden är huvudalternativet för större fartyg till och från Stockholm. Leden har flera områden som under lång tid skadats av svallvågor.

– Det är helt enkelt så att utredningen har visat att den farten inte orsakar samma stranderosion, säger Jonas Johansson, som arbetar med frågan Länsstyrelsen i Stockholm.

Fartgränsen på 10 knop gäller de mest känsliga områdena i Furusundsleden där erosionsskadorna är påtagliga. Begränsningen omfattar i stort sett alla större fartyg.

Fyra färjor kommer dock få dispens att köra något fortare - antingen i Furusundsleden eller i angränsande områden. Detta för att den tidskänsliga Åbo trafiken ska kunna fortsätta enligt nuvarande tidtabell.

– Tre av dem får dispens. Det fjärde får inte dispens på den här sträckan men på andra sträckor vilket gör att dem på totalen kommer kunna hålla samma tid, förklarar Jonas Johansson.

Avvägningen mellan att skydda stränderna och samtidigt värna färjornas tidtabell har varit en svår fråga. På rederierna är man nu lättade över lösningen.

– Vi har ju varit oroliga för en fartsänkning i det aktuella avsnittet. Helt enkelt på grund av att vi ska klara av den här trafiken under ett helt år under alla omständigheter, under bra väder men också under dåligt väder och svåra isförhållanden, säger trafikchef Dan Roberts på Viking Line.

Se hela kartan över begränsad fastighet i Furusundsleden här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".