Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdpersonal frågar inte nyanlända om könsstympning

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 16.21
Tolk: Jag har aldrig hört någon ställa en sådan fråga
(1:42 min)
Vårdpersonal frågar inte nyanlända om könsstympning (arkivbild).
Vårdpersonal frågar inte nyanlända om könsstympning (arkivbild). Foto: Tomas Oneborg/TT

När sjukvården frågar nyanlända om deras hälsa missar de att fråga om de eller deras barn är könsstympade. Det berättar tolkar som arbetar i vården.

Flera tolkar som arbetar eller arbetat i sjukvården berättar för P4  Stockholm att de sjuksystrar på vårdcentralerna som intervjuar nyanlända flyktingar om deras hälsa inte ställer några frågor om könsstympning.

Inte ens om flickan eller kvinnan som sitter framför dem under intervjun kommer från ett land där sedvänjan är mycket vanlig eller så vanlig att i stort sett alla flickor utsätts.

Så här säger tolkar P4 Stockholm talat med:

"Nej jag har aldrig varit med om att de frågat om könsstympning."

"Nej jag har aldrig hört någon ställa en sådan fråga".

Ingen av tolkarna vill bli intervjuade i radio eftersom de inte vill riskera bryta mot löftet om sekretess.

Intervjuerna görs för att flyktingarna ska få information om svensk sjukvård och för att vården ska upptäcka särskilda behov. Därför står också i instruktionerna från Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting att personalen ska fråga om trauman och även beakta kvinnlig könsstympning.

Det finns även en särskild så kallad checklista som Socialstyrelsen låtit ta fram som ska fungera som särskilt stöd vid samtal med nyanlända barn, men i det dokumentet nämns överhuvudtaget inte könsstympning. Trots att det är barnen som utsätts för stympningen.

Så här berättar en tolk om vad som hände när en kvinna själv tog upp ämnet.

– Jag träffade en sjuksköterska som trodde att den kvinna jag tolkade åt, hade blivit bränd. Men så var det ju inte, utan hon var könsstympad. Då visste hon inte hur hon skulle reagera.

Uppgifterna om att vårdpersonal inte frågar om könsstympning förvånar Fana Habteab, aktiv i Riksföreningen stoppa könsstympning, eftersom hon upplever att svensk sjukvård blivit bättre på att ta upp det känsliga ämnet. Hon tycker att vården borde ställa frågan.

– De här tjejerna, de kanske inte vill prata om könsstympning, själva, så även om de har besvär så kommer de inte att berätta om det. Så om någon börjar prata med dem och berättar att det inte är någon fara, att om de har besvär att de måste kontakta läkare, att vi kan hjälpa dig. De måste få lite stöd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".