Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansens plan om närakuter får kritik

Publicerat fredag 29 april 2016 kl 16.16
Erika Ullberg (S) stödjer läkarföreningens oro
(1:22 min)
Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Närakuterna bör bli fler och ägas av sjukhusen själva, säger socialdemokraternas oppositionslandstingsråd, Erika Ullberg. 

Socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg ger stöd åt läkarföreningens oro för att förändringen av närakuterna kommer att drabba patienterna genom att det inte finns tillräckligt många distriktsläkare.

Ullberg riktar nu stark kritik mot moderaternas förslag:

– Vi måste ta läkarföreningens oro på allvar, det är en tuff situation på vårdcentralerna, efter tio år med alliansstyre. Jag delar uppfattningen att det kan bli en konkurrens med både resurser och bemanning och därför är vårt svar, att det är akutsjukhusen själva som bör bedriva närakuterna själva, inne på akutsjukhusen.

Erika Ullberg (S) säger också att det är för att de så smidigt som möjligt ska kunna lotsa patienter rätt och effektivt samordna med sina resurser. När alliansen nu äntligen omprövar sin politik och vill återinföra riktiga närakuter, är det viktigt att patienten vet vilken typ av vård det går att få där, att det samordnas med akutsjukhusens resurser, så att vi kan korta väntetiderna på de stora akutmottagningarna, fortsätter socialdemokraternas oppositionslandstingsråd.

– Självklart måste också Södertälje sjukhus få avlastning och samordning, vi vill ha fem närakuter initialt, i stället för tre som alliansen föreslår.

Gunnar Berglund som är vice ordförande i läkarföreningen i Stockholm, håller med socialdemokraterna och säger att de vill ha fler distriktsläkare och att sjukhusen själva ska äga närakuterna. Läkarföreningen är oroliga för att väntetiden på sjukhusens akutmottagningar kan komma att bli ännu längre än i dag.

– Landstinget har beslutat att närakuten ska vara en helt egen organisation. Vi på läkarföreningen vill att man i första hand ska utbilda tillräckligt många distriktsläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".