Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler vittnar i rättegångar

Uppdaterat fredag 6 maj 2016 kl 13.50
Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 04.43
Vittnen dyker i högre utsträckning upp till rättegångar
(1:44 min)
Solna tingsrätt. Foto: Baris Kayhan/P4 Radio Stockholm.
Solna tingsrätt. Foto: Baris Kayhan/P4 Radio Stockholm.

Antalet rättegångar som ställs in på grund av att vittnen inte kommer till rättegången har minskat sedan 2013, visar statistik från Domstolsverket.

Domstolarna arbetar bland annat med personliga samtal med vittnen inför rättegångarna.

– Det är en svagt sluttande trend. Det minskar något med vittnen som uteblir vid rättegångar. Vi blir bättre, dels på att delge, men också att vi delger genom ett samtal, säger rådman Martin Weyler.

– Vi ringer upp dem, har vi pratat med vittnet, blir det oftare lättare att få dem att komma till rättegången.

Solna tingsrätt har förbättrat sina siffror mest i länet. Åtgärder som att införa fler personliga möten, starkare fokus på delgivning och att information skickas via e-post istället för vanlig post, har gjort att fler vittnen inställt sig till rättegångar.

Förra året ställdes 233 huvudförhandlingar in för att vittnen avvikit i hela Stockholms län, en sänkning jämfört med år 2013 då 287 huvudförhandlingar ställdes in.

Det finns flera anledningar till att vittnen ibland inte vill vittna.

– En anledning är att vittnet känner sig rädd och då kan det vara en upplevd rädsla, det är min erfarenhet. Det är väldigt ovanligt att folk blir hotade eller utsatta för våld inför eller efter en rättegång. Det kan också bero på att vittnet saknar den respekten för domstolen, de kanske inte tycker att det är så viktigt. Eller att man känner sådan lojalitet med sina kompisar att man inte vill gola på någon, säger åklagare Malin Arentoft vid City åklagarkammare.

Men för de personer som känner sig rädda inför att vittna, finns stöd att få.

– Vittnen kan få ett stort stöd, man kan få träffa en vittnesstödjare vid dagen för rättegången och gå igenom precis hur allt kommer att ske, och också få stöd efteråt, säger åklagare Malin Arentoft.

Artikeln har uppdaterats med korrekta siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".