Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konsthögskolan svarar på kritiken

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 14.06
"Det har stormat rejält kring Mejan"
(1:16 min)
Dan Wids verk "Examen Dan" under examensuställningen 2014.
1 av 2
Dan Wids verk "Examen Dan" under examensuställningen 2014. Foto: Henrik Montgomery / TT
Rektor Marta Kuzma.
2 av 2
Rektor Marta Kuzma. Foto: Pressbild/KarinAlfredsson

Personal på Konsthögskolan larmade i vintras om missförhållanden i en anonym anmälan. Nu hävdar skolans styrelse i ett yttrande att kritiken är obefogad.

Det har stormat rejält kring Kungliga konsthögskolan i Stockholm, även kallad Mejan.

För ett år sen så kritiserade Konstakademien den nya rektorn Marta Kuzma för att leda skolan i en alltför teoretisk riktning och att skolan "fjärmar sig från svenskt konstliv".

Kuzma svarade bland annat att hon inte höll med om att eleverna skulle få för lite tid för praktiskt arbete och att kravet om internationalisering kommer från regeringen.

Men kritiken slutade inte där. I december skickades en skrivelse, till  Utbildningsdepartementet bland annat, som vittnade om en rad missförhållanden på skolan. Anonymt undertecknad ”Stora delar av Kungl. Konsthögskolans personal”.

De hävdade bland annat att rektorn ska ha stoppat utdelningen av ett stipendium till en av studenterna, efter att personen uttalat sig kritiskt. Enligt anmälan ska det även ha förekommit mobbning och toppstyrning.

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, brukar inte utreda anonyma anmälningar, men valde att utreda ärendet i vissa delar.

Skolans styrelse har nu svarat på anmälan i ett yttrande där svarar på de punkter som UKÄ begärt svar på. Styrelsen slår ifrån sig kritiken och hävdar att skolan handlat korrekt.

Efter att UKÄ fått en remiss besvarad av ett lärosäte brukar de normalt skicka yttrandet till anmälaren för synpunkter. Men efterson anmälan är anonym är det inte möjligt och de kommer att ta ställning till om ytterligare utredning behövs i ärendet.

Om utredningen är komplett kommer UKÄ att fatta ett beslut utifrån det material som finns i ärendet.

Rektor Marta Kuzma meddelade i vintras att hon i sommar lämnar sitt uppdrag för att istället leda Yale University School of Art i USA. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".