Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Kim Källström lägger av Larm om skottlossning på färja

Staten överklagar Nobelhuset

Uppdaterat fredag 20 maj 2016 kl 16.47
Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 13.41
Fastighetsverket: Leder till exploatering av Blasieholmen
(1:39 min)
Nytt förslag till Nobelcenter. Foto: David Chipperfield Architects.
1 av 2
Nytt förslag till Nobelcenter. Foto: David Chipperfield Architects.
Prototyp av Nobelcentret. David Chipperfields vinnarförslag.
2 av 2
Prototyp av Nobelcentret. Arkitekten David Chipperfields vinnarförslag. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Statens Fastighetsverk överklagar Stockholms stads beslut att låta Nobelstiftelsen bygga sitt Nobel Center på Blasieholmen i centrala Stockholm.

Anledningarna till det är flera, säger Torun Hammar på Statens fastighetsverk.

– De stora sakerna som vi har ifrågasatt är dels byggnadens volym, som leder till en ganska stark exploatering av Blasieholmen. Sen har vi också synpunkter på att det är otillräckliga trafiklösningar i samband med det här, eftersom Blasieholmen är en ganska trång sektor trafikmässigt.

Det var i slutet av april som Stockholms kommunfullmäktige godkände en ny detaljplan som innebär att det gamla Tullhuset på Blasieholmen rivs och att Nobel Center istället ska byggas på platsen.

Men nu har alltså statens Fastighetsverk överklagat bygget. Man kräver att detaljplanen upphävs och att Nobel Center inte byggs. Bland annat skriver man i överklagan att den nya byggnaden skulle vara till skada för Nationalmuseum och museiparken, som båda är statliga byggnadsminnen.

Det skulle också omöjliggöra en eventuell utbyggnad av Nationalmuseum, menar Fastighetsverket vidare.

Louise Heimler, som är statsplanerare på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad, har inga synpunkter på den överklagan som Fastighetsverket skickat in idag, utan säger att det i ett första skede ligger på Länsstyrelsens bord.

Men de tidigare synpunkter som kommit in från Fastighetsverket, om att Nobel Center får konsekvenser för Nationalmuseum, håller hon inte med om.

– Vi har svarat på Fastighetsverkets synpunkter som har kommit in under planprocessen. Vi ser inte att ett Nobel Center skulle omöjliggöra en utbyggnad av Nationalmuseum, eftersom det inte ligger direkt vid Nationalmuseum utan uppe vid Hovslagargatan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".