Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart vad som händer med Länsstyrelsens hus

Publicerat lördag 28 maj 2016 kl 07.00
Skönhetsrådet: Det är inte vilket kontor som helst
(1:38 min)
Ämbetshuset på Hantverkargatan
1 av 4
Ämbetshuset på Hantverkargatan Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Länstyrelsens skylt sitter kvar
2 av 4
Länstyrelsens skylt sitter kvar Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Länsstyrelsen har flyttat
3 av 4
Länsstyrelsen har flyttat Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Henrik Nerlund
4 av 4
Stickholms skönhetsråds sekreterare Henrik Nerlund. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Fastighetsägaren vill att det blir bostäder, medan Skönhetsrådet vill att det blir skola. Ett halvår efter att Länsstyrelsen flyttade från Ämbetshuset på Kungsholmen är det fortfarande oklart vilka som ska flytta in.

Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund tycker att det är synd att Länsstyrelsen flyttat från Ämbetshuset.

– Det är väldigt tråkigt när de här stora offentliga organisationerna lämnar sina byggnader. Egentligen tycker vi att det är lika främmande att Länsstyrelsen lämnar sitt stora hus som om Stockholms Stad skulle lämna Stadshuset och bygga om det till bostadsrätter, säger Henrik Nerlund.

– De här husen och verksamheten hänger ihop och det finns en demokratisk sak i att visa upp sig i stadsbilden, och visa var man sitter. Det är inte vilket kontor som helst.

Men är det inte bra med ett tillskott av bostäder?

– Jo, det är klart att det är bra med bostäder. Det behövs massor av bostäder i Stockholm, men vi kanske inte ska bygga om alla våra märkesbyggnader till bostäder.

– Vi har sagt att nu är ju den här skadan skedd, Länsstyrelsen har ju flyttat till ett vanligt kontorshus istället. Då har vi sagt att låt oss använda det här huset till en annan publik funktion, till exempel en skola.

Det var redan i december som Länsstyrelsen flyttade ut från det så kallade Ämbetshuset på Hantverkargatan till nya lokaler på Regeringsgatan.

Fastighetsägaren och Stadsbyggnadskontoret vill att huset ska byggas om till bostäder, med offentliga verksamheter som butiker och kaféer i entrén och på gården.

Frågan kommer att avgöras av stadsbyggnadsnämnden i höst, men Skönhetsrådets önskan är att Ämbetshuset istället byggs om till skola.

– Byggnaden har en väldigt tydlig och tung publik funktion i stadsbilden, och det finns dessutom en gård som skulle kunna fungera som en skolgård. En publik funktion som kommer stockholmarna till del på ett bredare sätt än om det hade blivit bostadsrätter. Dessutom har vi ju en situation där vi behöver fler skollokaler i centrala Stockholm, säger Henrik Nerlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".