Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kvinnliga professorer på KTH

Publicerat lördag 4 juni 2016 kl 05.00
Kvinnor på KTH
(1:44 min)
Jessika Jonsson
Jessika Jonsson i det kvinnliga nätverket Malvina på KTH.

Trots att många kvinnor går högre tekniska utbildningar är det få som når de högsta tjänsterna. På KTH i Stockholm är 15 procent av professorerna kvinnor. Jessika Jonsson i KTHs kvinnliga nätverk Malvina vill ändra på det.

– De som är professorer idag, det var ju inte lika stor andel kvinnor som pluggade på tekniska utbildningar då. Men så beror det ju på vad man har för förebilder, vad har man för bild av en professor, säger Jessika Jonsson?

Du är aktiv i ett kvinnligt nätverk, Malvina, på KTH. Varför behövs ett sådant nätverk?

– Dels är det för att knyta kontakter på KTH. Vissa sektioner är mer mansdominerade än andra, och där fínns ju det här nätverket som sträcker sig över alla sektioner. Då kan man motivera varandra och peppa varandra i en miljö som kan vara väldigt mansdominerad.

Det är förhållandevis många kvinnor som börjar på tekniska utbildningar. På KTH i Stockholm är ungefär en tredjedel av studenterna kvinnor. Men bland professorerna ser det helt annorlunda ut, bland KTHs professorer är bara 15 procent kvinnor. Det visar skolans egen årsberättelse.

Jessika Jonsson säger att det är viktigt att fler kvinnor blir professorer.

– Det tycker jag verkligen. Det handlar ju om kunskapsfrågor. Man får ju alltid bättre resultat om man är en mer diversifierad grupp.

Vad gör ni som nätverk för att öka andelen kvinnor som blir professorer?

– Jag tror ju att ju fler kvinnor som pluggar på KTH, desto fler kvinnor kommer att bli professorer. Vi försöker knyta en sammanhållning bland de kvinnliga studenterna på KTH, och förhoppningsvis att man finns där under hela studietiden och att man då fullföljer sin utbildning.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".