Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot mot trafikvakter vid Medborgarplatsen

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 16.32
"Oerhört märkligt beteende"
(1:32 min)
Gatuarbete vid Medborgarplatsen
1 av 5
Här byggs nya busshållplatser med anledning av Slussenombyggnaden. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Eva Rosman och Emil Enfors
2 av 5
Slussenprojktets kommunikationsansvariga Eva Rosman och flaggvakten Emil Enfors. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Folkungagatan vid Medborgarplatsen.
3 av 5
Folkungagatan vid Medborgarplatsen. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Medborgarplatsen sedd från t-baneuppgång Björns Trädgård.
4 av 5
Medborgarplatsen sedd från t-baneuppgång Björns Trädgård. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Eva Rosman
5 av 5
Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio

Flaggvakter, som dirigerar trafiken vid Medborgarplatsen i Stockholm, ska ha blivit utsatta för hot och handgemäng, enligt Slussenprojektets kommunikationsansvarige. 

Trafiksituationen vid Medborgarplatsen i Stockholm är mycket besvärlig, eftersom stora delar av Götgatan är avstängd när nya busshållplatser byggs. Eva Rosman, Slussenprojektets kommunikationsansvariga, uppger att de flaggvakter som ska dirigera trafiken har blivit utsatta för hot.

– Flaggvakter har blivit påcyklade, när de har hållit ut sin flagga så cyklar cyklisterna på flaggan och armen. De har blivit spottade på, de har fått hotfulla tillmälen, säger Eva Rosman.

– I vissa fall har det till och med uppstått handgemäng när flaggvakterna har försökt hindra cyklister och bilister från att ta sig fram på de platser där det är farligt.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker att det är så oerhört märkligt att man beter sig så. Att man inte värnar sin egen och andras säkerhet.

Det är den stora ombyggnaden av Slussen som är orsak till trafikkaoset vid Medborgarplatsen. Om några veckor stängs nämligen Katarinavägen av, och de bussar som åker där ska istället köra Folkungagatan och ledas ner i Söderledstunneln vid Medborgarplatsen.

Därför byggs nya busshållplatser på Götgatan mellan Medborgarplatsen och Björns Trädgård. För att minska risken för olyckor när cyklister, bilister och fotgängare trängs på ett litet utrymme finns flaggvakter på plats. En av dem är Emil Enström.

– Cykel, ropar flaggvakten Emil Enström varnande.

– Ja, tillbud är det väl varje dag egentligen. Det är alltid någon som man får väcka ur sin dagdröm så att de inte går rätt ut och blir påkörda. Så det är väl kul i alla fall att man får hjälpa till och göra skillnad, säger Emil Enström.

Det känns inte som att du har den allra mysigaste arbetsplatsen? 

– Nej, men det är ändå kul när det händer någonting. Jag tycker att det är en ganska rolig arbetsplats på det viset att man får se mycket folk, och man känner att man gör nytta. Man hjälper folk, säger Emil Enström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".