Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar kämpar mot tillfällig skola

Publicerat söndag 12 juni 2016 kl 07.30
"Innebär jättemycket problem"
(1:45 min)
Daniel Ljunggren och Veronica Rask
Daniel Ljunggren och Veronica Rask vill se baracker på Gärdesskolans nuvarande tomt. Foto: Emma Kirkhoff/Sveriges Radio.

Låt barnen gå i skolan i baracker i stället att flytta dem till en ny skola, menar hundratals föräldrar i Sollentuna. De tycker att evakueringsskolan i Fågelsångsparken ligger för långt bort.

– Barnen kommer att få ungefär tre till fem kilometer gångavstånd till skolan, och det innebär jättemycket problem. Inte minst kommer barnen att få i snitt en timme mindre i hemmet varje dag, säger Veronica Rask, som kämpar för att ha kvar sina barn i Gärdesskolan.

Hur skulle det påverka din barn, tror du?

– Jag tror att de skulle bli väldigt ledsna och att de skulle få sluta med en del fritidsaktiviteter efter skolan eftersom det inte kommer att finnas tid för det, säger Veronica Rask.

P4 Stockholm har tidigare berättat att Sollentuna kommun vill bygga en tillfällig skola i Fågelsångsparken under tiden som tre skolor byggs om. Planerna upprör många, och nu har hundratals föräldrar på Gärdesskolan skrivit under en namninsamling mot planerna.

I stället för att flytta hela skolan, vill föräldrarna se baracker på skolans nuvarande område.

Men enligt Oscar Nyströmer (M) som är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, är det bättre att flytta alla tre skolor till samma byggnad. Då behöver man bara söka ett tillfälligt bygglov och det blir också en bättre miljö för barnen.

– Sedan ska man inte sticka under stol med att det är väldigt dyrt med ersättningsskolor. Vi behöver ju tänka på skattebetalarnas pengar och använda dem på ett så klokt sätt som möjligt, säger han.

Daniel Ljunggren, som har tre barn på Gärdesskolan, köper inte det argumentet.

– Vi är flera föräldrar på Gärdesskolan som har gjort egna preliminära utredningar som visar på att det inte alls behöver vara så mycket dyrare med en lokal alternativ lösning, säger han.

Enligt Oscar Nyströmer har kommunen inte någon plan b, utan satsar allt på att få igenom idén med en skola i Fågelsångsparken.

– Så kan man inte fatta beslut i kommunal verksamhet, man måste ha ordentliga underlag, säger Daniel Ljunggren.

– Det är väldigt märkligt att man inte har någon plan b, för jag är inte säker på att man får igenom det här. De boende runt omkring kommer att överklaga och vi kommer att överklaga, säger Veronica Rask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".