Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort EU-projekt ska ge bättre vatten i Mälaren

Publicerat måndag 26 september 2016 kl 07.01
"Vill kunna bada utan att vara rädda för giftig algblomning"
(1:51 min)
David Liderfelt, projektledare för Mälarens Vattenförbund med säte i Västerås
David Liderfelt, projektledare för Mälarens Vattenförbund med säte i Västerås

Mälarens vatten är övergött och behöver förbättras. För att trygga dricksvattenförsörjningen har Mälarens Vattenvårdsförbund ansökt om pengar från ett stort EU-projekt.

David Liderfelt är Mälarens Vattenvårdsförbunds projektledare och en av initiativtagarna till att söka pengarna från EU.

– Vi har sökt det här för att vi ser att det behöver göras mer åtgärder än vad som görs för att nå den status i vattnet som vi ska ha.

David Liderfelt konstaterar att Mälaren är en övergödd sjö och räknar upp några orsaker:

– Det är för mycket näringsämnen som har kommit till från dagvatten, avloppsvatten och jordbruksmark.

Han konstaterar samtidigt att situationen i dag är bättre än vad den var på 1960-talet. Men långt ifrån bra. Liderfelt har ett mål:

– Vi vill äta fisk som är hälsosam och fri från gifter, vi vill kunna bada utan att vara rädda för giftig algblomning eller bakterier och annat och vill också ha en trygg dricksvattenförsörjning.

I över två år har Vattenvårdsförbundets tillsammans med Vattenmyndigheten för Mälardalsregionen jobbat med att söka det omfattande EU-projektet, LIFE IP Rich Waters.

Totalt är budgeten nära 300 miljoner kronor, fördelat på många parter och över sju år. Elva kommuner och flera länsstyrelser i Mälardalsregionen är inblandade och projektet ska täcka hela Norra Östersjöns Vattendistrikt.

David Liderfelt berättar hur det i stora drag kommer gå till om man får pengarna.

– Dels kommer vi att jobba mycket med att förbättra samarbetet mellan de olika aktörerna som jobbar med vattenfrågor. Dels kommer vi att göra konkreta åtgärder som till exempel vattenparker och våtmarker, skapa vandringsvägar för fisk, mäta miljögifter och skaffa oss mer kunskaper om det.

Hur stor sannolikhet är det att ni får pengarna?
-- Vi är väldigt nära. Vi har inte fått kontraktet än men vi är i slutfasen. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".