Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

140 miljoner extra till husläkarna ska ge mer jämlik vård

Publicerat onsdag 26 oktober 2016 kl 15.24
"Vi hoppas att fler ska kunna få rätt vård"
(1:40 min)
Liz Gref, chef för vårdcentralen i Vårby.
Liz Gref, chef för vårdcentralen i Vårby. Foto: Alva Snis Sigtryggsson/Sveriges Radio

Vården i Stockholms län kommer få ytterligare två miljarder kronor nästa år i alliansens budget för 2017. En satsning som märks speciellt är 140 miljoner extra på länets husläkarmottagningar.

Detta sker samtidigt som ersättningssystemet till vårdcentraler och husläkare genomgår den största förändringen sedan det infördes för åtta år sedan. Tanken är att prioritera utsatta områden och patienter med större vårdbehov.

Det tycker Liz Gref, chef för vårdcentralen i Vårby i Huddinge, är bra – och välbehövligt.

– Absolut ett steg i rätt riktning. Samtidigt ska man komma ihåg att vi under många år i stort sett inte fått nån uppräkning alls sedan systemet infördes. Vi ligger ganska mycket back med andra ord, men vi är väldigt positiva i dag, säger Liz Gref till P4 Stockholm.

Ända sedan vårdvalet till primärvården infördes för åtta år sedan har det fått hård kritik, inte minst av den politiska oppositionen. Trots det har ersättningssystemet inte förändrats mer än ytterst marginellt – förrän nu.

Det som kritikerna främst vänt sig mot är att ersättningen för ett kort, snabbt och enkelt besök har varit lika hög som för ett längre och mer komplicerat besök. Något som i hög grad missgynnat vården av gamla, och mer allvarligt sjuka.

Den förändring som nu sker hoppas Liz Gref ska kunna innebära mer jämlika villkor för olika vårdcentraler.

– De svårast sjuka som inte alltid kan göra sin röst hörd, kommer att märka av att det här blir en förändring i positiv riktning. Samtidigt kommer vården bli mer jämlik för patienterna oavsett var de bor, och hur sjuka de är, säger hon.

Det här är enligt Liz Gref ett bra första steg i rätt riktning.

– Vi har ett uppdrag att vara första linjens sjukvård, i än högre grad då det blir allt färre vårdplatser på länets sjukhus. För att klara det behövs det helt klart mer resurser. Ett bra första steg i rätt riktning alltså, men förhoppningsvis inte det sista, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".