Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nazister demonstrerar i Stockholm i helgen

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 08.47
"En sluten organisation med väldigt tydliga hierarkier"
(1:55 min)
Nazisttåg Nordiska motståndsrörelsen Borlänge
Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, ska under lördagen marschera genom centrala Stockholm under parollen "Stoppa främlingsinvasionen".

– Det är en organisation som är väldigt rasistisk och antidemokratisk och som öppet står för att man kan använda våld för att åstadkomma det man vill. Det är också en ganska sluten och sekteristisk organisation med väldigt tydliga hierarkier. Den är väldigt auktoritär, säger Anna-Lena Lodenius, journalist som bevakat den nationella rörelsen sedan 1980-talet.

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, är en utomparlamentarisk och revolutionär nazistisk organisation som finns i varierande omfattning i flera nordiska länder, men som har sin högsta ledning och bas i Sverige. Tidigare gick gruppen under namnet Svenska Motståndsrörelsen i Sverige, men nu har man slagit ihop rörelsen till en, och använder bara namnet Nordiska Motståndsrörelsen.

Sedan drygt ett år tillbaka har man också ett parti med samma namn. Efter att Svenskarnas parti lade ner efter valrörelsen 2014, är NMR alltså Sveriges enda uttalat nationalsocialistiska parti. Målsättningen är att genom revolution införa en auktoritär nationalsocialistisk stat som ska omfatta hela Skandinavien.  

Under lördagen tågar organisationen genom Stockholm under parollen "stoppa främlingsinvasionen", där ordet "främling" innebär alla som inte är vita européer, i synnerhet flyktingar.

På talarlistan finns bland annat ledaren för hela organisationen, ledaren för den norska grenen, en aktivist från den finska grenen och ledaren för partiet. Där finns också Vera Oredsson, 88 år, som varit en centralgestalt i den nazistiska rörelsen sedan 1950-talet. Hon var tidigare partiledare för Nordiska Rikspartiet.

Några av dem är dömda för brott som hets mot folkgrupp, misshandel och vapenbrott.

Två av talarna har också mandat i kommunfullmäktige i Ludvika respektive Borlänge kommun. En som ledamot och en som ersättare, båda politiska vildar inröstade på öppna sverigedemokratiska valsedlar.

På lördag kommer delar av centrala Stockholm att vara avspärrat, då Nordiska Motståndsrörelsen kommer att gå från Kungsträdgården till Mynttorget i Gamla stan. Anna-Lena Lodenius tror att demonstrationen kan bli stökig. Framför allt om den vänsterextrema miljön också lyckas mobilisera folk.

– Revolutionära Fronten lade ner förra året, och rörelsen har hållit en låg profil ett tag. Men det avgörande för att det blir bråk är att den autonoma vänstern också är närvarande, säger hon.

FAKTA - Nordiska Motståndsrörelsen

Organisationen bildades 1997 under namnet Svenska Motståndsrörelsen, av personer kring organisationen Nationell Ungdom och det löst sammansatta nätverket Vitt Ariskt Motstånd. Nu finns organisationen i varierande omfattning också i Norge och Finland och går under namnet Nordiska Motståndsrörelsen. Den politiska målsättningen för organisationen är att genom revolution störta det nuvarande demokratiska statsskicket och ersätta det med en skandinavisk nationalsocialistisk stat. Organisationen är strikt hierarkisk och auktoritär och dess ideologi bygger på tankar om rasbiologi; endast vita människor ska få tillhöra nationen Sverige. 

Genom åren har flera av organisationens offentliga arrangemang kantats av oroligheter, bland annat genom sammandrabbningar med motdemonstranter:  

2007 - Slussen, Stockholm. Svenska Motståndsrörelsen hamnar i bråk med antifascistiska motdemonstranter i samband med försäljning av organisationens tidning. En person blir knivstucken i nacken i tumultet, någonting som resulterar i fem års fängelse för försök till dråp för en av Svenska Motståndsrörelsens aktivister.

2013 - Kärrtorp, Stockholm. En grupp aktivister från Svenska Motståndsrörelsen attackerar en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i södra Stockholm. 23 medlemmar i Svenska Motståndsrörelsen döms för våldsamt upplopp. Några döms också för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman, olaga hot, stöld och skadegörelse. En vänsterextremist som befann sig på demonstrationen dömdes också för försök till dråp, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen, efter att bland annat ha knivhuggit en aktivist från Svenska Motståndsrörelsen.

2016 - Helsingfors, Finland. I september i år attackeras en man efter att ha protesterat mot Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i finska huvudstaden Helsingfors. Personen i fråga dör en tid efteråt av hjärnblödning, och den finska NMR-aktivister misstänks nu för grovt dödsvållande.

2016 - Medborgarplatsen, Stockholm. I januari i år grips 38 aktivister från NMR efter att de attackerat polisen på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Samtliga misstänkts för våldsamt upplopp, och flera misstänks för ytterligare brott som hets mot folkgrupp, våld mot tjänsteman och anstiftan till våldsamt upplopp.

Källor: Expo, Aftonbladet, SVT, YLE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".