Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Förundersökningen om terrordådet på Drottninggatan är avslutad, rapporterar TV4 Nyheterna.
MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Svårt att döma för grov kvinnofridskränkning

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 14.39
"Vad krävs det för att våldet ska vara systematiskt?"
(1:39 min)
Malou Andersson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.
Malou Andersson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet. Foto: Jessica Gow/TT & Privat

För att en man ska dömas för grov kvinnofridskränkning måste det bevisas att våldet varit systematiskt. Det gör det knepigt, menar forskaren Malou Andersson.

– Om man tittar på de här fallen så handlar det ofta om våld under flera års tid. Där blir det svårt för den som är utsatt att berätta vad den har varit med om och komma ihåg när det händer, säger Malou Andersson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.

När brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning infördes 1998 innebar det ett helt nytt sätt för domstolarna att döma på, berättar Malou Andersson.

Från att bedöma enskilda gärningar skulle i stället hela offrets situation – och allt det hon blivit utsatt för – bedömas tillsammans.

P4 Stockholms granskning visar att det mellan år 2000 och 2015 anmäldes nästan 11 000 fall av grov kvinnofridskränkning i Stockholms län. Bara drygt 1 000 dem ledde till fällande dom.

För att en man ska dömas för grov kvinnofridskränkning, och inte för enskilda fall av misshandel, hot eller ofredande, måste också domstolarna anse att gärningarna varit led i en upprepad kränkning. Samt att kvinnans självkänsla tagit skada.

Där finns det risk för godtycklighet, menar Malou Andersson som själv gått igenom 1 400 domar.

– Frågorna som uppstår är ju också vad är en upprepad kränkning, vad är det vi ska titta på? Vad krävs det för att det ska vara systematiskt, undrar Malou Andersson som tycker att lagstiftaren borde förtydliga vad de menar.

Utsatt för våld? Hit vänder du dig

Kvinnojourer och tjejjourer
Unizon och Roks samlar kvinno- och tjejjourer runt om i länet.
Hitta kontaktuppgifter på roks.se och unizon.se

Kvinnofridslinjen
Telefonen är öppen dygnet runt 020-50 50 50

Polisen
För akuta fall – ring 112
För att anmäla – ring 114 14

Du kan också vända dig till socialtjänsten i din kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".