Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oklart om KI överklagar ärmdomen: Finns ännu tveksamheter

Publicerat tisdag 29 november 2016 kl 16.30
"Påverkar hygienreglerna inom hela vården"
(1:35 min)
Margareta Hultin, biträdande prefekt och grundutbildningsansvarig på Odontologiska institutionen på Karolinska Institutet
1 av 2
Margareta Hultin, biträdande prefekt och grundutbildningsansvarig på Odontologiska institutionen på Karolinska Institutet Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Karolinska Insitutet tandvård
2 av 2
Det är ännu oklart om KI överklagar tingsrättens dom. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio.

Karolinska Institutet har inte tagit ställning till om man ska överklaga domen om att tillåta engångsärmar i vården. Beslutet kan påverka hygienrutiner i hela sjukvården, enligt KI.

Karolinska Institutets hygienregler ansågs diskriminerade enligt en ny dom i Stockholms tingsrätt när de inte tillät engångsärmar i vården. 

Att KI ännu inte tagit ställning till hur de går vidare med tingsrättens dom  beror på att ledningen vill ta ett grundat beslut, enligt Margareta Hultin, biträdande prefekt på institutionen för Odontologi.

– Det beror på att beslutet kan ha så stor betydelse för vården och omgivningen. Det påverkar hygienrutiner i hela tandvården, i sjukvården, men även i omsorgsvården, säger Margareta Hultin.

Tandläkarstudenten Nema Abdihakim fick nyligen rätt mot Karolinska Institutet i Stockholms tingsrätt efter att KI inte velat göra undantag från sina hygienregler och tillåta henne att bära engångsärmar när hon behandlar patienter.

Stockholms tingsrätt skriver i domen att ingen av rutinerna, varken den rådande med bara armar eller engångsärmar, har med vetenskapliga studier bevisats vara bättre än den andra.

Tingsrätten hävdar alltså att det är diskriminerande att förbjuda engångsärmar eftersom det i dag inte finns vetenskapligt underlag som styrker att smittorisken skulle vara större då än vid användandet av engångshandskar. Den sortens forskning är oetisk och svår att göra, menar Margareta Hultin.

Men KI anser att det ändå finns tveksamheter kring rutinen med engångsärmar.

– Man vet generellt att man inte kan ta av sig till exempel handskar utan att kontaminera armarna. Det är därför man spritar sig och gör sig ren igen.

– I det här fallet med engångsärmar kontaminerar man kläderna när man tar av sig dem. Man vet att med flera olika rutiner ökar risken att man missar att följa dem, säger Margareta Hultin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".