Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bagarens bästa baktips

Publicerat fredag 2 december kl 10.17
Så får du mest smak i ditt saffran
(5:17 min)
Oscar Målevik.
Oscar Målevik driver Haga bageri. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Problem med degen? Lugn! Den prisbelönte bagaren Oscar Målevik har tipsen för alla julbak.

 

Tips för pepparkakorna:

  • Gör din egen deg.
  • Testa skurna pepparkakor - blanda ner mandel, chocklad i degen, rulla i ihop och skär istället för att kavla.
  • Ställ degen kallt så blir den lättare att hantera.

Tips för kristyren:

  • Gör din egen kristyr.
  • Vispa inte. Rör runt med en slev tills du kan lyfta sleven och få en topp på kristyren. När toppen långsamt glider ner är den perfekt. Vispar man för löst blir det rinnigt. Vispar man för hårt går kristyren sönder efter några dagar.
  • Rulla bakblåtspapper och gör ett pyttelitet hål i din spritspåse. 

Tips för lussebullarna:

  • Köp riktig saffran med hela saffranspistiller - inte malen saffran.
  • Lägg saffran i sprit minst en dag innan du ska baka för att få maximalt mycket smak. 
  • Håll saffranet borta från andra kryddor. 
  • Blötlägg russinen ett halvt dygn innan, annars torkar russinen ut. Torkade tranbär går också bra.
  • Fyll degen med brynt smör, mandelmassa och socker.
  • Knåda länge så att degen blir elastisk.
  • Lek med olika former. Bred på brynt smör, florsocker, vik ihop, spåra upp degen i längder och gör en snygg knut. 
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.