Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 STOCKHOLM GRANSKAR

Professor: Låt åklagare granska konsultfallet

Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 04.57
"Skulle kunna intressera polis och åklagare"
(2:29 min)
Landstingshuset.
Många kritiska röster höjs mot landstingets konsultnota. Foto: Sveriges Radio.

Flera röster höjs för att landstingets revisorerna, eller till och med åklagare, bör granska landstingets konsultkostnader.

Professor i rättsvetenskap Joakim Nergelius går längre än så och anser att åklagare bör titta på hanteringen.

– I och med att det är en sådan omfattande pengarullning med allmänna medel så antar jag att det här någonting som skulle kunna intressera polis och åklagare. Och då lär man ju också kunna identifiera vilka som har begått fel eller vilka som har underlåtit att ha den kontrollen som de borde haft.

De senaste dagarna har P4 Stockholm rapporterat om landstingets konsultkostnader. Enbart ledarskapskonsulter har kostat SLL:s olika verksamheter, sjukhus och förvaltningar 850 miljoner kronor på fem år.

Dessutom kunde vi på onsdagen avslöja hur sjukhusdirektören på Karolinska, Melvin Samsom, inför sitt nya jobb i slutet av 2014 begärde att få en specialrådgivare.

En person togs in från konsultfirman McKinsey. Kostnad: 254 000 kronor i månaden. Totalsumman efter drygt fem månader blev 1,4 miljoner. Konsulten hjälpte Samsom med att bland annat översätta dokument och förbereda hans presentationer och möten.

Oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) anser att pengarullningen inom landstinget verkar vara utom kontroll. Därför behövs omedelbara åtgärder. Hon efterfrågar en revision.

– De behöver granska hur vi använder konsulter, hur vi upphandlar och huruvida ledningen för Stockholms läns landsting är stabil. Det vore väldigt lämpligt att göra en översyn av konsultverksamheten i landstinget från revisorernas sida, säger Susanne Nordling (MP).

Även Vårdförbundet är inne på samma spår. En större genomlysning av hanteringen av landstingets ekonomi borde göras, anser Jane Stegring, vice ordförande Vårdförbundet Stockholm.

– Det här är skattefinansierad vård. Då finns ett extra ansvar att värna om att vad pengarna går till och att de nyttjas på bästa sätt. Jag kommer absolut att ta upp det med landstingsrevisorerna, säger Stegring.

Men enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap på Örebro universitet och expert på konstitutionell rätt, kan hanteringen av landstingets konsultkostnader som P4 Stockholm kunnat avslöja även intressera rättsväsendet.

– Antingen att man direkt kan visa att personer inom landstinget medvetet låtit pengar rulla iväg, trots att man vet att det här är skadligt. Eller att det finns personer som har velat gynna anhöriga, närstående eller personer och företag som man har kontakt med, säger Joakim Nergelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".