Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

(Fi): Rådet för mänskliga rättigheter behövs och gör nytta

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 16.27
"Rådet är en oerhört viktigt resurs i kommunstyrelsens arbete"
(1:42 min)
Sissela Nordling Blanco
Sissela Nordling Blanco (FI) Foto: MAJA SUSLIN / TT

Feministiskt initiativ (Fi) som har ordförandeskapet i Stockholms stads råd för mänskliga rättigheter reagerar med förvåning på att moderaterna hoppar av rådet. Moderaten Cecilia Brinck sa tidigare idag att rådet inte uträttar något och att det är slöseri med skattepengar.

– Rådet kan inte göra något annat än att ge råd eftersom det är ett rådgivande organ, säger MR-rådets ordförande Sissela Nordling Blanco.

Däremot, säger hon, har ledamöters synpunkter gjort stor nytta i Kommunstyrelsens arbete för mänskliga rättigheter och det är definitivt så att rådet behövs.

Det är en oerhört viktigt resurs i kommunstyrelsens arbete att få in den expertisen som sitter i rådet i olika beslutsärenden där vi får komma med synpunkter på förvaltningarnas arbete, med hbtq - personers rättigheter, barns rättigheter, i det våldspreventiva arbetet och en rad andra frågor.

Sissela Nordling Blanco tycker att det är märkligt att moderaterna aldrig framfört den här kritiken tidigare innan de beslutat att hoppa av rådet.

– Det är inte en akademisk klubb. Där sitter representanter från det civila samhället, UNICEF, Kvinnors nätverk. Det är människor som jobbar med mänskliga rättigheter i sin vardag, praktiskt och opinionsbildande.

På mötena finns också de ansvariga för stadens verksamheter så som social- och utbildningsförvaltningen som tar till sig de synpunkter som rådets ledamöter ger, säger Sissela Nordling Blanco. Slutsatserna används också av Kansliet för mänskliga rättigheter som utför mer konkret arbete, säger hon.

– Diskussionerna leder till att politikerna tar med sig det här och tar fram politiska förslag men eftersom det är både majoritet och opposition som sitter där så är det inte ett forum där man gemensamt kan lägga politiska förslag. Men det är upp till oss att föra det här vidare i kommunstyrelsen och, framför allt för majoriteten, att utforma politik - och det gör vi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".