Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Stockholm granskar

Danderyds sjukhus vägrar lämna ut uppgifter

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 05.15
Tidningsutgivarna: Anmärkningsvärt
(2:14 min)
Danderyds sjukhus
Sjukhuset rekommenderas utibldning. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Danderyds sjukhus vägrar lämna ut offentliga uppgifter. Sjukhusets presschef meddelar att de inte har tid. Tjänstefel, menar expert på offentlighetslagstiftning.

– Jag kan först säga spontant att jag blir väldigt bekymrad, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna och expert på offentlighetsprincipen. Man har ju ett system som gör att allmänheten inte kan ta del av beslut som Danderyds sjukhus har tagit.

I samband med granskningen av landstingets konsultkostnader har P4 Stockholm bett Danderyds sjukhus om att få reda på vilka konsulter man anlitat under en tremånadersperiod förra året och hur mycket dessa kostat.

P4 Stockholm har tidigare fått en del fakturor av sjukhuset. Men när vi bad om mer specifika uppgifter om samma tremånadersperiod tyckte inte Danderyds sjukhus att de hade tid längre.

Så här skriver presschefen i ett mejl:

"Det går inte att ta fram dessa uppgifter med hjälp av rutinbetonade åtgärder utan det förutsätter en gedigen manuell hantering (...) Den tiden kan vi tyvärr inte lägga på ärendet som vi redan har lagt ner ett stort manuellt arbete på"

Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna och expert på offentlighesprincipen, tycker att det är extra anmärkningsvärt att en presschef uttrycker sig så.

– Dessutom så hänvisar en högt uppsatt chef, som bör kunna offentlighetsprincipen, att "den tiden kan vi inte lägga på det". Det är direkt tjänstefel, säger Jeanette Gustafsdotter.

Presschefen Ingvor Farinotte, som skrivit mejlet, vill inte ställa upp på en bandad intervju. Hon säger att hon bara vidarebefordrat information från juristerna på sjukhuset. Och när vi frågar varför vi inte får ut uppgifterna så svarar hon så här.

– Det kan jag inte svara på utan att ta kontakt med vår jurist. För det är han som har koll på exakt vad som gäller med offentlighetsprincipen. Jag är inte jurist själv, jag är kommunikatör, säger Ingvor Farinotte.

Ja, precis. Du är presschef vid Danderyds sjukhus.

– Ja, det är jag.

Jeanette Gustafsdotter är bekymrad över okunskapen på Danderyds sjukhus.

– I detta fall är det en granskning som görs, som är otroligt viktig för allmänheten att ta del av. Så mitt råd är att de faktiskt snarast möjligt bör gå på någon form av utbildning eller skärpa till de här rutinerna, säger Jeanette Gustafsdotter.

Trots att det är flera dagar sedan som P4 Stockholm bett om en intervju om det här så har ännu ingen annan från Danderyds sjukhus haft möjlighet att ställa upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".