Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägarbetet med Förbifart Stockholm påbörjat i Hjulsta

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 06.00
Boende: "Det känns som ett stort nederlag"
(1:50 min)
Förbifart Stockholm Hjulsta
Förbifart Stockholm vid Hjulsta Foto: Trafikverket

Nu är förberedelserna inför bygget av Förbifart Stockholm vid Hjulsta i  nordvästra Stockholm klara och arbetet har dragit igång för fullt med att flytta Akallalänken österut.

– Vi flyttar på jordmassor så att vi kommer ner till bra jord och sen börjar vi bygga upp en vägkropp på den, säger Pia Andersson, projektledare på Trafikverket.

I Akalla, Hjulsta, Vinsta och delvis i Skärholmen kommer förbifarten byggas ovanför jord. I Hjulsta har förberedelser som skogsavverkning och arkeologiska utgrävningar just avslutats. Bygget av den nya motorvägen har kommit igång där nuvarande Akallalänken flyttas österut för att göra plats åt förbifarten. 

Men protester har hörts från boende och föreningar i Järvaområdet. Många är kritiska till att informationen från myndigheterna varit knapphändig och att man inte tagit hänsyn till de boendes hälsa när man valt att bygga vägen ovanför jord.

Hanna Borglund är Husbybo och kritisk till vägbygget. Hon var med och startade föreningen 7 Generation för att informera Järvaborna om den nya motorvägen.

– Det är otroligt sorgligt och det känns som ett stort nederlag för oss som bor över hela Järva. Bullret kommer att öka och lägga sig som en matta över hela Järvafältet och det ökar risken för hälsoproblem, säger hon.

Men Pia Andersson säger att Trafikverket i samarbete med hyresvärden bytt ut fönster i fastigheter som redan är drabbade av dagens bullrig motorväg.

– Våra beräkningar visar att det är omkring sexhundra personer och alla dem har fått sina fönster utbytta så att de har en betydligt lägre bullernivå idag än vad de har haft tidigare, säger Pia Andersson.

Hanna Borglund hävdar att den åtgärden är otillräckligt.

– Räcker det med att byta fönster? Det är bra att det inte kommer in lika mycket buller genom fönsterna men ska man sitta där i sin lägenhet bara? Man rör sig i området. Är ute, går och handlar och går till skola och förskola. Så vi kommer ändå drabbas, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".