Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler museibesök sen fri entré-reformen infördes

Publicerat måndag 2 januari kl 08.20
"Fler unga och barn besöker oss"
(2:36 min)
Sjöhistoriska museet.
1 av 2
Sjöhistoriska museet, ett av museerna med fri entré. Foto: Bertil Ericson/TT
Johanna Flemström kommunikatör vid Världskulturmuseerna.
2 av 2
Johanna Flemström, kommunikatör vid Världskulturmuseerna. Foto: Mina Benaissa/Sveriges Radip

Flera museum har fått kraftigt ökat antal besökare sedan den fria entré-reformen infördes för snart ett år sedan på 18 statliga svenska museer. På ArkDes slogs besöksrekord.

För ArkDes, Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen, ökade antalet besökare med hela 122 procent mellan 2015 och 2016. Räknat i besökare slutar siffran på drygt 800 000 besökare.

– Vi är grymt nöjda. Det är hårt arbete och en tro på att det vi gör är rätt och bra och intressant för publiken, säger Eric De Groat, ställföreträdande intendent på museet.

Finns det fler orsaker än fri entré-reformen som spelat in?

– Det är klart att det spelar in. Men samtidigt har vi haft en rad bra utställningar som dragit storpublik, säger de Groat och nämner bostadsutställningen Bo nu då.

Och för Världskulturmuseerna har antalet besökare ökat med runt 40 procent sen reformen infördes jämfört med samma period 2015.

– Vi ser framför allt ett ökat antal barn och unga som besöker oss. Vi får fler besök från skolor, dagis och flyktingboenden. Att det kommer fler människor hit tror jag beror på att vi inte tar någon entré, att tröskeln är sänkt, säger Johanna Flemström, kommunikatör på Världskulturmuseerna.

Den fria entré-reformen återinfördes i februari förra året och gäller 18 statliga museer, de flesta i Stockholm. Målet är att locka nya grupper besökare.

Vilket genomslag den nuvarande reformen får kommer utvärderas först till hösten av Myndigheten för Kulturanalys och redovisas först till hösten.

Johanna Flemström kan redan nu se mönster i besöksstatistiken som hon menar självklart påverkas av utbudet men samtidigt också av att det nu är gratis att komma in.

– Här på Världskulturmuseet i Göteborg ser vi en kraftig ökning av antalet förstagångsbesökare – omkring 50-60 procent som kommer för första gången, berättar Flemström.

Kulturnytt har gått igenom och jämfört besöksstatistik under reformens tio första månader 2016 och jämför med motsvarande period 2015. I stort sett samtliga museer har fler besökare under perioden för fri entré-reformen.

Orsakerna till det kan även vara att till exempel en utställning eller satsning dragit stor publik. Vissa av museerna gör reservationer för just det.

Men det som går att se är stora ökningar på det flesta museerna. På Armémuseum har besökarna ökat med 50 procent, på Flygvapenmuseum i Linköping med 75 procent och på Historiska museet med 87 procent.

Senast fri entré på statliga museer infördes var 2005-2006 och ledde till 1,9 miljoner extrabesök per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".