Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler får hjälp att hoppa av kriminaliteten

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 05.30
"De riskerar skjutas medan de väntar på hjälp"
(1:31 min)
Abdukadir Ali, enhetschef sociala insatsgruppen i södra Järva.
Abdukadir Ali, enhetschef sociala insatsgruppen i södra Järva är lättad över att kunna hjälpa fler unga att lämna sin kriminella livsstil men vill kunna hjälpa fler - snabbare. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Många personer i Järvaområdet som vill lämna till sin kriminella livsstil får hjälp – men resurserna räcker långt ifrån till alla.

Antalet kriminella i kö till avhopparverksamheten i Järva har nästan halverats sedan december förra året. Då stod över 50 personer i kö för att få hjälp att lämna sitt kriminella liv.

– Läget ser ljusare ut i dag än i december. Nu har vi fått medel för 2017 men nästa år befinner vi oss i samma läge igen om vi inte får resurser, säger Abdukadir Ali, enhetschef för sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista.

Sedan år 2013 har avhopparverksamheten Sociala insatsgruppen i Järva arbetat med att hjälpa personer från 20 år att lämna ett kriminellt liv – och verksamheten har varit populär.

Omkring 150 personer har fått hjälp att ta sig ur ett destruktivt liv för att i stället satsa på det vad Abdukadir Ali kallar ett "Svenssonliv" –nämligen utbildning och arbete.

På tre månader har kön nästan halverats och nu står 27 personer på tur. Abdukadir Ali är positiv till att fler får hjälp snabbare, men säger att de som står i kö riskerar att drabbas av våld medan de väntar.

– Det innebär att de fortsätter på samma destruktiva bana som tidigare. Konsekvenserna kan bli det som vi ser i dag, att de råkar illa ut eller blir skjutna själva.

Hittills har båda stadsdelarna i södra Järva arbetat med samma resurser, vilket varit en bidragande faktor till kötiden. Men nu hoppas Abdukadir Ali att Rinkeby-Kista ska bli en egen verksamhet till nästa år.

Samtidigt vill han att metoderna ska förfinas.

– Vi behöver börja arbeta tidigare med målgruppen. Man kan inte börja när man har fyllt 20 år. Insatser behövs ännu tidigare.

Här kan du få hjälp att lämna kriminaliteten:

Hjälpkällan, avhopp från slutna, religiösa rörelser.

X-cons, stöd till personer med erfarenhet av kriminalitet

Kris, stöd till personer med erfarenhet av kriminalitet

Entré, Kriminalvården, behandlingsprogram för personer som vill lämna kriminella grupperingar.

Passus, verksamhet för stöd till personer som vill lämna t.ex. kriminella nätverk.

Exit, avhopp från nationella rörelser.

Sociala insatsgrupper (SIG), samverkan mellan bland annat polisen och socialförvaltningen. Verksamhet för unga som riskerar att bli kriminella. Finns i flera av landets kommuner. Kontakta socialförvaltningen i din kommun om du vill veta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".