Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om landstingets medarbetarenkät

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 16.26
"Vi har väldigt olika verklighetsuppfattning"
(1:46 min)
landstinget i stockholm
Foto: BERTIL ERICSON

Ett mindre enkätkrig har utbrutit mellan Läkarföreningen på Karolinska sjukhuset och Landstinget.

En medarbetarenkät som Landstinget låtit göra visar på relativ bra arbetsmiljö. Samtidigt visar Läkarföreningens enkät på en helt annan bild.

– Det här är en ny enkät, och här ser vi ju en positiv utveckling, säger personallandstingsrådet Moderaten Peter Carpelan.

Två arbetsmiljöenkäter från sjukvården presenteras i dagarna. En som Landstinget gjort där det står att många medarbetare har en hög motivation och att de upplever att de har meningsfulla arbetsuppgifter.

Ledarskapet upplevs över lag som gott, och att 58 procent av de anställda är både stolta och motiverade på sitt arbete.

Samtidigt visar en enkät som Läkarföreningen på karolinska universitetssjukhuset gjort att andelen läkare som upplever stress och ökad arbetsbelastning har ökat.

Dessutom visar undersökningen en stor misstro mot sjukhusdirektören.

Sättet att hantera enkätresultaten och tolka dem förstärker ju bilden att vi har väldigt olika verklighetsuppfattning.

– Landstingets presentation av enkäten innefattar ju alla förvaltningar och alla yrkesgrupper och vi har olika förutsättningar så därför var det intressant för oss att se vad just läkargruppen inom vår förvaltning har för situation.

Yvonne Dellmark säger att läkarföreningens enkät har delat upp frågorna vilket förtroende medarbetarna har för både närmsta chef och för sjukhusledningen. Det gjorde inte Landstingsenkäten, säger hon.

– Vi har en basenkät som Landstinget centralt tar fram sedan kan sedan kan varje sjukhus komplettera med egna frågor. Här får väl Karolinska sjukhuset ta till sig de frågor och synpunkter som kommit från läkarnas enkät, säger Peter Carpelan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".